Після презентації Калуського торта ми поцікавились, які ще з міст України мають свої власні солодкі візитівки.
Інформатор ділиться добіркою найпопулярніших з них.
Франківський торт
Торт створений у 2019 році командою кондитерів DELIKACIA. Під час його створення кондитери надихались традиційними галицькими пляцками, котрими пригощають гостей на весіллях. Тому в його основу полягли горіхи, мак, сухофрукти та заварний крем. Всередині один горіховий та два макових коржі поєднані з вершково-шоколадним кремом. Задекорований зверху — карпатською шишкою, курагою, чорносливом, в’яленою вишнею, сушеною журавлиною, родзинками, волоськими горіхами та надписом “Франківський торт”.
Його вага — 1 кілограм, а радіус 16 сантиметрів. Термін придатності — 78 годин. Вартість — 700 гривень.
Львівський торт
Фірмовий торт цього міста створили з нагоди його 760-річчя. Авторами стали кондитери майстерні “Лігумінка” у якому вклали найкращі інгредієнти, варті рідного міста. У його складі є кава, шоколад, горіхи, цукати та згущене молоко. У процесі створення кондитери старались поєднати сучасні технології й давні традиції галицької випічки. Також він вже встиг побувати на міжнародній виставці Sweet Expo у Варшаві, де виправдав найвищі очікування.
Випускається торт у двох розмірах — 500 грамів вартістю 300 грн та 1 кілограм вартістю 600 грн.
Торт “Ужгород”
Розроблений у 2010 році він задумувався, як вдосконалення “Київського торта”, але став візитівкою міста Ужгород. В процесі створення майстри досліджували локальні кондитерські особливості й зупинились на смаку вареного згущеного молока. За словами авторів саме зі згущеним молоком на Закарпатті випікають багато тістечок.
Виготовляється з вершків, вареного згущеного молока і печеного безе з фундуком. Всередині він складається з трьох шарів безе і трьох шарів мусу.
Його вага — 410 грамів. Термін придатності: 1 місяць у замороженому стані. 3 доби при температурі +7 C°. Вартість — 400 грн.
Торт “Херсон”
Фірмовий торт “Херсон” складається з коржів з безе з волоськими горіхами, які перемащені крем-сиром з білим шоколадом й курагою, а зверху политі молочним бельгійським шоколадом. Створила його жителька міста Анна Воскобойник, котра перемогла з ним у міському конкурсі на звання фірмового торта у 2019 році. Виготовляється він по особливій рецептурі: коржі сушать від трьох до восьми годин, а крем-сир замішують і залишають на ніч, щоб настоявся.
Його вага — 1 кілограм. Термін придатності — до 5 діб, ціна — 759 грн.
Київський торт
Про створення цього торта є багато цікавих історій. Проте сучасний рецепт було розроблено та запатентовано кондитерами Ганною Курило та Галиною Фастовець-Калиновською. У 1973 році вони презентували торт-бізе тонкощі, котрого досі зберігаються в секреті. Право на оригінальну рецептуру належить фабриці імені Карла Маркса (сучасна Roshen). Він складається з двох білково-збитих коржів з прошарками крему.
Його вага — 850 грамів. Термін придатності 72 години, ціна — 500 грн.
Олег Кіндрацький
Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook, Telegram, TikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08