Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Волонтери з Боднарова разом із естонцями передали для ЗСУ 11 автомобілів і лафету

На рахунку благодійного фонду “Дружня рука допомоги” з Боднарова та Ukrainian Cultural Center з Естонії — вже понад 70 автомобілів, які відправили на допомогу ЗСУ. А вчора, 15 квітня, вони передали військовослужбовцям ще 11 транспортних засобів та лафету.

Пише Інформатор, покликаючись на Калуську міську раду.

Наприкінці березня автівки з Таллінна доставили в Україну й два тижні опісля — проходили техогляд. Учора їх передали військовим на різні напрями — на південь та схід, де тривають активні бойові дії.

Цього разу приїхав голова БФ “Ukrainian Cultural Center” Богдан Лютюк разом із волонтером із Лондона Джеймсом Сладеном — колишнім військовим.

“Це дуже важливо, щоб люди знали та допомагали. Машини знайти не так тяжко. Але треба назбирати грошей. Насправді люди, які проживають в Естонії, завжди підтримували Україну. Ще від початку Майдану. Ми реалізовували різні культурні заходи, проекти. Всі знають, що ми робимо і є довіра до нашого центру, до нашої родини (родина Лютюків із Львівщини. Богдан народився в Таллінні). Це спільні зусилля естонців, українців, які там працюють, та всіх, хто там живе. В Естонії всі єднаються і підтримують Україну. А також мешканці Боднарова, зокрема й Василь Різничук, які дають свої кошти та допомагають. Центр має партнерів ще й в Одесі, Івано-Франківську, Києві та інших містах України. Але тут найбільша співпраця”, — розповів п. Богдан.

Потужну благодійну діяльність Центру нещодавно відзначили на Саміті Світового конгресу українців, який відбувався в Бухаресті. Богдан Лютюк отримав вищу нагороду СКУ — медаль святого Володимира.

“Це нагорода всієї нашої команди”, — зазначив благодійник.

“Насправді не все так легко, як здається. Це й оформлення відповідних документів, й автівки треба в Україну привезти, — ділиться староста Боднарівського старостинського округу Олег Дрогомирецький. – Автівки переважно з підвищеною прохідністю або буси. Залежить від їх призначення. Сьогодні — 11 — це найбільша партія, яка була від початку війни. А з січня 2024 року – до 20 машин відправлено військовим. Для проведення ремонтних робіт на одну автівку йде до 15 тис. грн. І дуже добре, що на СТО, де нас обслуговують, кошти за роботу не беруть. Купуємо тільки запчастини, масла, пальне тощо”.

Одну з автівок з ремонту привіз воїн Андрій Бойчук, який був поранений у грудні 2023-го, зазначають у дописі.

Сьогодні він вже з протезом, поки тимчасовим, пристосовується до нових умов життя.

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору