Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Які міста України мають фірмові торти та чим вони особливі?

Які міста України мають свій фірмовий торт та які їх особливості?

Після презентації Калуського торта ми поцікавились, які ще з міст України мають свої власні солодкі візитівки.

Інформатор ділиться добіркою найпопулярніших з них.

Франківський торт

Торт створений у 2019 році командою кондитерів DELIKACIA. Під час його створення кондитери надихались традиційними галицькими пляцками, котрими пригощають гостей на весіллях. Тому в його основу полягли горіхи, мак, сухофрукти та заварний крем. Всередині один горіховий та два макових коржі поєднані з вершково-шоколадним кремом. Задекорований зверху — карпатською шишкою, курагою, чорносливом, в’яленою вишнею, сушеною журавлиною, родзинками, волоськими горіхами та надписом “Франківський торт”.

Його вага — 1 кілограм, а радіус 16 сантиметрів. Термін придатності — 78 годин. Вартість — 700 гривень.

Львівський торт

Фірмовий торт цього міста створили з нагоди його 760-річчя. Авторами стали кондитери майстерні “Лігумінка” у якому вклали найкращі інгредієнти, варті рідного міста. У його складі є кава, шоколад, горіхи, цукати та згущене молоко. У процесі створення кондитери старались поєднати сучасні технології й давні традиції галицької випічки. Також він вже встиг побувати на міжнародній виставці Sweet Expo у Варшаві, де виправдав найвищі очікування.

Випускається торт у двох розмірах — 500 грамів вартістю 300 грн та 1 кілограм вартістю 600 грн.

Торт “Ужгород”

Розроблений у 2010 році він задумувався, як вдосконалення “Київського торта”, але став візитівкою міста Ужгород. В процесі створення майстри досліджували локальні кондитерські особливості й зупинились на смаку вареного згущеного молока. За словами авторів саме зі згущеним молоком на Закарпатті випікають багато тістечок.

Виготовляється з вершків, вареного згущеного молока і печеного безе з фундуком. Всередині він складається з трьох шарів безе і трьох шарів мусу.

Його вага — 410 грамів. Термін придатності: 1 місяць у замороженому стані. 3 доби при температурі +7 C°. Вартість — 400 грн.

Торт “Херсон”

Фірмовий торт “Херсон” складається з коржів з безе з волоськими горіхами, які перемащені крем-сиром з білим шоколадом й курагою, а зверху политі молочним бельгійським шоколадом. Створила його жителька міста Анна Воскобойник, котра перемогла з ним у міському конкурсі на звання фірмового торта у 2019 році. Виготовляється він по особливій рецептурі: коржі сушать від трьох до восьми годин, а крем-сир замішують і залишають на ніч, щоб настоявся.

Його вага — 1 кілограм. Термін придатності — до 5 діб, ціна — 759 грн.

Київський торт

Про створення цього торта є багато цікавих історій. Проте сучасний рецепт було розроблено та запатентовано кондитерами Ганною Курило та Галиною Фастовець-Калиновською. У 1973 році вони презентували торт-бізе тонкощі, котрого досі зберігаються в секреті. Право на оригінальну рецептуру належить фабриці імені Карла Маркса (сучасна Roshen). Він складається з двох білково-збитих коржів з прошарками крему.

Його вага — 850 грамів. Термін придатності 72 години, ціна — 500 грн.

Олег Кіндрацький

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору