Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Калушанину, який збив два ворожі літаки, просять присвоїти звання Героя України | ПЕТИЦІЯ

Калушанину, який збив два ворожі літаки, просять присвоїти звання Героя України | ПЕТИЦІЯ

Воїну Василю Хандію, який віддав життя на фронті, його рідні просять присвоїти почесне звання.

На сайті президента зареєстровано відповідну петицію, повідомляє Інформатор.

Хандій Василь Петрович 1979 року народження — старший солдат окремої механізованої бригади імені генерала-хоружного Марка Безручка. На фронті мав позивний Сивий.

Василь Хандій народився та жив у Калуші. Закінчив школу №3 й почав працював на підприємстві “БУДМАШ”. Пізніше – водієм автобуса. У 2002 році створив сім’ю, й у них з дружиною народилося 2 сина — Вадим та Богдан. На початку війни перебував у Чехії, але згодом повернувся і став на шлях боротьби з ворогом.

У тексті петиції зазначено, що заради майбутнього своїх дітей він став на шлях боротьби з ворогом 8 березня 2022 року. Перед тим сказав своїй сім’ї:

“Я мушу зупинити того москаля на сході, щоб він не прийшов у наш дім”.

Він служив на Донеччині у місті Авдіївці. Був водієм зенітного ракетного відділення зенітного ракетного взводу. За час служби збив два ворожі літаки СУ-25 (17 жовтня та 1 листопада 2023 року). Був нагороджений пам’ятною відзнакою “За оборону Авдіївки” від військово-цивільної адміністрації міста Авдіївка, медаллю “За оборону Авдіївки” 110 окремої механізованої бригади імені генерал-хорунжого Марка Безручка, відзнакою Президента “За оборону України” та нагрудним знаком “Ветеран війни” (учасник бойових дій).

А 18 січня 2024 відповідно до указу Президента України був нагороджений орденом “За мужність” III ступеня (посмертно).

У перший день повномасштабного вторгнення від важкої хвороби померла мама Василя Хандія. Він вірив. що вона берегтиме його з неба і він пройде війну неушкодженим.

“Ніколи ні на що не скаржився і не нарікав. Всі завдання виконував безстрашно і бездоганно… Він був віруючим і завжди молився. Та у Господа були інші плани на його душу”, — йдеться у петиції.

Обставини загибелі воїна — трагічні: 21 грудня 2023 року він виїхав з населеного пункту Желанне до Авдіївки, щоб забрати побратимів із бойових позицій. У вечірній та нічний час у зоні бойових дій фари не вмикають. Дорогою назустріч йшла колона наших танків і його машина “Mercedes-Benz Sprinter” зіткнулася з танком… Калушанин отримав множинні переломи кісток та важкі ушкодження внутрішніх органів. Згодом його доставили до Гродівської амбулаторії та готували до транспортування у місто Дніпро. Після кількох складних операцій його перевезли у Київську лікарню швидкої допомоги, де лікарі ще кілька днів поспіль боролися за його життя. Але, на жаль, у ніч з 8 на 9 січня життя Василя Хандія обірвалося.

Калуська громада попрощалася з воїном 12 січня цього року. Згодом йому було присвоєно звання “Почесний громадянин Калуської міської територіальної громади”.

Збір підписів під петицією щодо присвоєння йому звання Героя України триватиме 90 днів. Зібрати потрібно 25 тисяч підписів. Наразі є 1622. Підписати петицію можна за посиланням.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору