Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Частково прозоре” місто. За рік Калуш поліпшив показники прозорості

Калуш у рейтинг частково прозорих міст

Аналітики оцінили 80 найбільших міст України та склали рейтинг прозорості. Де в цьому переліку Калуш?

Розповідає Інформатор.

Аналітики громадської організації Transparency International Ukraine щорічно проводять рейтингове дослідження прозорості міст України. У 2023 році вони, крім 70 міст, додатково оцінили також 10 муніципалітетів, наближених до лінії фронту. Як і роком раніше, міста замість балів отримували статус “прозоре”, “частково прозоре” чи “непрозоре”.

“Під прозорістю ми розуміємо стан, за якого громадянам забезпечується право та реальна здатність мати доступ до інформації, а органи влади, усвідомлюючи, як важливо відкривати інформацію та залучати громадськість, займають проактивну позицію в цьому процесі. Це також фактор, який сприяє ефективнішому муніципальному управлінню в умовах криз”,пояснюють аналітики.

Принцип прозорості реалізується не лише через активне висвітлення та надання пасивного доступу до інформації. Це відбувається також завдяки організації діяльності органів місцевого самоврядування через відкриті процедури (публічні засідання, відкритий розподіл місць у закладах дошкільної освіти тощо).

Отож, “прозорими” за результатами 2023 року стали 5 міст: Дніпро, Дрогобич, Львів, Мукачево і Тернопіль. Статус “частково прозорих” отримали 23 міста, решта 52 — “непрозорі”.

До п’ятірки “прозорих” не ввійшло жодне місто з Прикарпаття. Натомість Івано-Франківськ та Калуш — у переліку “частково прозорих”, а Коломия — “непрозорих”.

“Навіть у найтяжчі для країни часи деякі міста показали гідний результат. Серед 70 міських рад, які брали участь у дослідженнях 2022 та 2023 років, 30 покращили свої рівні прозорості на 5% і більше. Дрогобич здійснив чималий стрибок, перемістившись з категорії “непрозорі” у “прозорі”. Схожий результат показав і Івано-Франківськ, який покращив свої показники на 31,9%. Серед 10 нових у цьому дослідження прифронтових міст два отримали статус “частково прозорих”, а середній рівень прозорості цих міст несуттєво відрізняється від загального рівня прозорості досліджуваних муніципалітетів (39,4% та 42,3%).

Такі результати підтверджують, що ефективно працювати можна навіть в умовах війни та під постійними обстрілами, а близькість до фронту не завжди стає перешкодою для прозорості”, — зазначено у дослідженні.

Нагадаємо, що торік Калуш опинився у рейтингу “непрозорих” міст.

Як повідомили у Калуській міській раді, місто загалом більш як на 20% наростило “прозорість”, якщо порівняти із 2022 роком.

“Але найцікавішим є те, що за рейтингом, який можна відстежити у графічному слайді з дослідження (с.38), Калуш має 66 відсотків прозорості. А це, відповідно, 11 місце серед усіх найбільших міст України! Поступаємося Мукачевому (82%), Дрогобичу (80%), Тернополю і Львову (77%), Дніпру (75%), Ужгороду (72%), Вінниці, Кам’янському, Івано-Франківську та Кропивницькому (71%).
І це наш найвищий результат за всю історію проведення дослідженя прозорості міст Transparency International Ukraine, яке триває з 2017 року”, — йдеться у повідомленні.

В міській раді нагадують також, що в 2017 році показник міста (бал) був 23,5 зі 100 можливих (це все ті ж відсотки), в 2018 — 32,9, в 2019 — 31,9, в 2020 — 46,0, а в 2021 — 54,5.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору