Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

У Калуші 10 коханих жінок загиблих захисників взялись писати картини | ФОТОРЕПОРТАЖ

У Калуші сьогодні стартував мистецький проєкт “Малюю серцем”: 10 дружин, коханих дівчат і матерів загиблих на війні захисників впродовж кількох годин писатимуть картини. Жодна із них не є художницею, але це — не перешкода.

Інформатор побував на відкритті заходу.

Новий мистецький проєкт розпочався з вшанування пам’яті усіх захисників із Калуської громади, які віддали свої життя з часів Революції Гідності і до нинішніх днів. Їх згадали поіменно та пообіцяли пам’ятати завжди…

Творчість, зазначила ведуча заходу Леся Піцик, допоможе жінкам перенести свої спомини, думки та почуття на полотно. А це — маленький крок до поліпшення емоційного стану та прожиття своїх емоцій і відновлення.

“Сьогодні у нас лише перший етап. Але їх буде багато, бо бажаючих уже є чимало. Плануємо також відкриття окремої виставки учасниць нашого мистецького проєкту”, — анонсувала вона.

З коротким привітанням та словами підтримки виступила заступниця міського голови Надія Гуш, яка зазначила, що міська рада намагається всіляко підтримувати родини загиблих Героїв й робитиме це і надалі.

“Нам всім дуже тяжко. Але маємо бути сильними, щоб перемогти злого ворога. І ми маємо робити все для того, щоб пам’ятати наших Героїв і щоб хоч трішки полегшити вашу біль”, — наголосила вона.

Також Надія Гуш підтримала учасниць майстеркласу, зазначивши, що все у них вийде, бо під керівництвом професійної наставниці Лілії Бучак мала якось нагоду малювати й вона.

“Все у вас вийде”, — запевнила посадовиця.

У відповідь голова громадської організації “Сім’я Героя Калуша” Ірина Кушлик подякувала за підтримку організаторам цього мистецького проєкту та міській раді. За її словами, всі ідеї їхньої спільноти вдається реалізувати завдяки плідній співпраці.

“Ваші ангели-охоронці сьогодні будуть поруч і підтримають. Я в цьому переконана”, — звернулася також вона до учасниць нинішнього дійства.

Картини учасниці писатимуть впродовж кількох годин. Усіма необхідними матеріалами їх забезпечили організатори. Тож, на столах — мольберти, полотна на підрамниках, пензлі, розчинники та олійні фарби…

Перед початком заходу дехто з учасниць жартував, що їхній художній досвід можна звести хіба до малювання вікон та парканів. Але наставниця Лілія Бучак переконана: у всіх все вийде. Каже, що їй часто доводиться працювати з людьми, які пробують себе у мистецтві вперше. З такою кількістю “учнів”, до слова, їй також доводиться працювати одночасно чи не вперше.

“Увесь попередній тиждень ми з дівчатами проговорювали і підбирали індивідуальні картини. Кожна вибирала те, що ближче їй. Десь надихалися однією картиною, десь — складали дві докупи, щоб всі могли малювати те, що їм ближче до душі”, — ділиться художниця.

Щоб усе вийшло, в даному випадку головне — добре слухати наставника. Дуже важко сказати, що малювати легше і кому це дасться легше. Але, якщо не зациклюватися на деталях, а дійсно малювати серцем, то результат буде подобатися.

А результати творчої праці калушанок Інформатор покаже згодом.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору