Інформатор Калуш

ТРЕШ

Не ув’язнили | У Калуші винесли вирок мамі, котра вбила своє немовля

Не ув'язнили | У Калуші винесли вирок мамі, котра вбила своє немовля

У листопаді минулого року в Кропивнику трапилась подія, котра підняла на сполох весь регіон.

Пише Інформатор, посилаючись на Калуський ліцей ім. Дмитра Бахматюка.

За інформацією досудового розслідування 18-річна мешканка села Кропивник, що на Калущині протягом усього терміну вагітності приховувала цей факт від усіх навколо та не ставала на облік у відповідний медичний заклад. В ніч з 17 на 18 листопада 2023 року перебуваючи вдома з вітчимом та молодшою сестрою відчула початок настання пологів та пішла до ванної кімнати самостійно народжувати.

“Перед початком настання фізіологічного процесу пологів у дівчини була реальна можливість звернутися до медичного закладу в момент настання пологів, однак вона прийняла рішення народити дитину без надання кваліфікованої медичної допомоги”, — пишуть у вироку.

В результаті вона народила доношену, живу дитину чоловічої статі.

“Усвідомлюючи факт, що дитина народилася живою, подала ознаки життя, почавши плакати, маючи можливість зберегти їй життя, до медичного закладу не звернулася, і на ґрунті емоційної напруги, викликаної самими пологами та психічними та фізіологічними процесами, що їх супроводжували, перебуваючи в обумовленому пологами психічному стані, пов`язаними з пологами, самостійно перерізала пуповину невстановленим розслідуванням предметом, діючи з раптово виниклим умислом на умисне вбивство новонародженої дитини”, —

Після цього бажаючи смерті дитини вона завдавала їй два удари рукою в голову, що спричинило численні тяжкі тілесні ушкодження. Від отриманих травм новонароджений хлопчик загинув. Дівчина поставила тіло дитини у поліетиленовий пакет, винесла з будинку та викинула поблизу магазину “Основа”.

Згодом, 5 грудня, мешканець села знайшов тіло немовляти біля воріт свого будинку та звернувся до поліції. Правоохоронці відразу розпочали розслідування та розшук породілля. Згодом нею виявилась 18-річна мешканка села.

Під час судового засідання, 18 квітня 2024 року, між потерпілим та обвинуваченою досягнуто та підписано угоду про примирення. В угоді йдеться про те, що обвинувачувана визнала вину у скоєному, є молодого віку, примирилася з потерпілим та щиро покаялась. Проте в матеріалах справи не зазначається, хто саме потерпілий, котрий перебував на засіданні.

В результаті сторони погоджуються на те, щоб звільнити потерпілу від інкримінованого відбування покарання: позбавлення волі строком на три роки. Замість цього призначити випробувальний термін строком на два роки з обов’язками:

  • періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;
  • повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

В результаті суд ухвалив угоду про примирення та з огляду на пом’якшувальні обставини зняв позбавлення волі й присудив випробувальний термін строком на два роки. Також зобов’язав сплатити майже 6 000 гривень на користь держави за проведення експертиз досудового розслідування.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору