Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

26 квітня в Україні згадують трагедію на Чорнобильській АЕС

26 квітня в Україні згадують трагедію на Чорнобильській АЕС

38 років тому в Україні трапилась наймасштабніша техногенна катастрофа в історії людства.

Повідомляє Інформатор.

Вночі, 26 квітня, 1986 року, об 1:23 на Чорнобильській атомній електростанції вибухнув четвертий енергоблок. Потужний хімічний вибух зруйнував частини реакторного блоку і машинного залу. Також виникла пожежа, котра перекинулась на дах третього енергоблока — її гасили до 5 години ранку. Проте вогонь в епіцентрі вибуху вдалось ліквідувати тільки 10 травня, після того, як більша частина графіту всередині згоріла.

Радіоактивна хмара, котра виникла внаслідок вибуху та пожежі накрила територію України, білорусі, росії та більшості європейських країн: Швеції, Австрії, Норвегії, Німеччини, Фінляндії, Греції, Румунії, Словенії, Литви, Латвії. Ця аварія класифікувалась найвищим сьомим рівнем небезпеки за Міжнародною шкалою ядерних подій (INES). Натомість тогочасне радянське керівництво приховувало факт катастрофи та її наслідки. Тільки після повідомлень низки країн про раптове підвищення рівня радіації срср винесло перше офіційне повідомлення.

 

Одразу після аварії з міста евакуювали усе населення до 10-кілометрової зони до станції, опісля цю зону збільшили до 30 кілометрів. Радіоактивне забруднення поширилось на 2 293 населених пунктів у яких мешкало понад 2,6 мільйона осіб.

Щоб запобігти розповсюдженню радіації з серця зруйнованого 4 енергоблоку його накрили спеціальним “саркофагом”. Під ним залишилось близько 95% ядерного палива та велика кількість радіоактивних залишків зруйнованого реактора. Проте попри це до 2000 року інші три енергоблоки продовжували свою діяльність.

Також на об’єкті спостерігалась руйнація “саркофагу”. У 2012 році Україна спільно з іноземними партнерами почала спорудження нового “саркофагу” — Нового безпечного конфайнменту. Нову арку над зруйнованим реактором насунули вже у 2019 році.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору