Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

На Калущині лише в одній громаді майже немає борщівника Сосновського

На Калущині лише в одній громаді майже немає борщівника Сосновського

На Прикарпатті спостерігається зменшення площ, захоплених борщівником Сосновського. На території 9 громад області він практично повністю відсутній.

Інформатор розповідає, яка ситуація на Калущині.

Постійний аналіз місць і територій поширення борщівника проводить Головне управління Держпродспоживслужби, яке, зокрема, аналізує розмір площ землевласників/землекористувачів як в розрізі районів, так і територіальних громад і населених пунктів.

Станом на квітень цього року дані свідчать, що площа поширення борщівника Сосновського на території 47 територіальних громад становить 640,2 га:

  • господарські двори — 190,4 га (30%)
  • пасовища — 196,0 га (31%)
  • придорожні смуги — 145,5 га (23%)
  • прибережні смуги — 108,3 га (16%)

Практично відсутній борщівник Сосновського на території 9 територіальних громад (Білоберізька, Верховинська, Зеленська, Вигодська, Заболотівська, Чернелицька, Космацька, Ворохтянська, Яремчанська). До Калуського району з цих громад належить Вигодська.

Позитивна тенденція зменшення площ поширення борщівника Сосновського на Калущині спостерігається в Болехівській, Витвицькій, Дубівській, Калуській та Новицькій територіальних громадах, де площі зменшились на 30-60%.

Потребує покращення і підвищення ефективності робота в Войнилівській громаді, а Спаська — в числі тих, які узагалі проігнорували відповідні доручення і не надали інформації.

Нагадаємо, що борщівник Сосновського – багаторічна рослина родини зонтичних, сягає 2-3 метрів заввишки, має товсте порожнисте стебло та великі перисті листки. Борщівник мігрує Україною: відомчими смугами автомобільних та залізничних шляхів, узбіччями польових доріг, з’являється на сільськогосподарських угіддях, необроблюваних землях, пустирях, сміттєзвалищах, присадибних і дачних ділянках, обочинах лісів, у парках, садах, зерносховищах, складах, населених пунктах, каналах, ярах, балках, заплавах річок і струмків.

Основні шкідливі властивості борщівника Сосновського полягають в тому, що він здатний викликати опіки на шкірі людини. Дотик до рослини або потрапляння його соку на шкіру через кілька годин або навіть діб спричиняє свербіж і почервоніння уражених ділянок шкіри, а потім з’являться пухирі.

Читайте також: На Прикарпатті — період ефективної боротьби з борщівником. Як його знищити?

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

 

Нагору