Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Для чого на Великдень б’ються крашанками? | Значення традиції

Биття яєць одна із чи не найдавніших традицій Великодня. Здавна люди вбачали у яйцях символіку Сонця, через що вони й стали об’єктом обрядовості. А звідки ж з’явилася традиція битися крашанками?

Пише Інформатор.

Перша версія свідчить, що бій на яйцях символізує боротьбу добра зі злом. Найміцніше яйце вважається найсильнішим оберегом, який повинен зберігатися вдома. Те яйце, яке розіб’ється, несе в собі негатив і його неодмінно треба покарати — з’їсти.

Ще одна версія полягає у тому, що здавна існувала заборона публічних поцілунків на Великдень. Згодом це трансформувалося у своєрідні вітання: замість поцілунків прийнято було вітатися за допомогою писанок і крашанок, при цьому удари робилися по три рази.

Більш стародавній опис традиції говорить про те, що Ісус після смерті був похований у гробниці, закритої камінням, яке за формою нагадувало яйце. Як символ розколу каменю, відкриття входу в гробницю і майбутнього воскресіння сина господнього потрібно розбити яєчну шкаралупу, ніби нагадуючи собі та оточуючим про воскресіння.

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору