Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Архівні і сучасні знімки Калуша: Церква Святого Архистратига Михаїла сотню років тому і сьогодні | ФОТО

Дивіться також як виглядав Народний дім у Калуші понад сотню років тому. А також — калуська ратуша, що знаходиться навпроти костелу Св. Валентина.

Пише Інформатор.

Попередній дерев’яний храм із цією назвою зведений у 1771 році. Він знаходився на вулиці Станіславській (зараз — вул. С. Бандери). Тоді на церковному подвір’ї крім храму знаходились дзвіниця та плебанія, пишуть на сайті міської ради.

Іконостас та вівтарі з калуського храму у 1913 році передали церкві Св. Василія Великого у село Довге-Калуське.

Місце, де була стара церква, закупили брати Фельчинські. Збудувавши там будинок для працівників дзвоноливарні, а згодом молочарню, на місці престолу закопали хрест. До сьогодні збереглося берегове укріплення місця, де стояла церква (з північної сторони ділянки) проти зсуву ґрунту.

Зі зростанням кількості мешканців міста виникла потреба будівництва нової церкви. За основу взяли проект Преображення Господнього у Львові.

Нову церкву було збудовано упродовж 1910–1913 років. ЇЇ було освячено 21 листопада 1913 року. Храм благословенний мощами єрусалимського священомученика.

Церкву споруджено у традиційному візантійському стилі з трьома навами, малим притвором. Автор проєкту – архітектор Василь Нагірний.

Храм увінчаний 5 банями на восьмигранних підбанниках з однією апсидою. Фасад будівлі прикрашений гутами, краплями, іншими декоративними формами.

На території храму  розташована церковна дзвіниця (1913 р.). Вона була перебудована у 1927 році.

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору