Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Код Nemo: небінарність і перемога на Євробаченні?

Код Nemo: небінарність і перемога на Євробаченні?

Гадаємо, цією статтею ми не закриємо тему Євробачення приблизно до наступного року. Але, почати її, мабуть, вартує з пояснення кількох важливих моментів.

Інформатор розповідає що таке гендер, небінарні люди, й про що пісня переможця цьогорічного пісенного конкурсу у шведському місті Мальме.

Отож, трошки глосарію:

Гендер, це не про “хлопчик-хлопчик” і “дівчина-дівчина”

Дуже частим стереотипами в сучасному українському суспільстві зустрічаються саме гендерні. Наприклад, уважається, що чоловікам властиво бути сміливими, незалежними, сильними (як у фізичному, так і в психологічному плані), владними й домінантними. Натомість жінки нібито ніжні, залежні, покірні, слабкі й емоційні. Це також про чоловік — “здобувач”, а жінка – “Берегиня”.

Це стійкі, стереотипні уявлення суспільства щодо того, якими мають, або, навпаки, не мають бути представники того або іншого гендеру — жінки та чоловіки. Зазвичай гендерні стереотипи стосуються або зовнішності чоловік та жінок — тобто, зовнішніх проявів фемінності чи маскулінності, або розподілення гендерних ролей у суспільстві.

Власне, Гендер — це соціальні ознаки, які приписують жінкам і чоловікам пов’язані з фемінністю та маскулінністю соціальні ролі, яких у певному суспільстві очікують від жінок і чоловіків. Стать найчастіше пов’язують із генітальною будовою, репродуктивною системою, хромосомним набором, тобто з біологічними ознаками.

Натомість гендер — не біологічна, а соціокультурна категорія: індивід не отримує гендер автоматично від народження, а набуває у процесі включення в суспільне життя.

То хто ж такі небінарні люди?

Згідно з глосарієм на сайті української громадської організації “Інсайт”, небінарність — це  збірний термін на позначення тих випадків трансгендерності, за яких гендерна ідентичність людини є іншою, ніж жіноча або чоловіча. Небінарні люди можуть як мати, так і не мати потреби в трансгендерному переході.

Саме таким є і переможці цьогорічного Євробачення — 24-річний виконавець Немо Меттлер, більш відомі як Nemo.

До слова, Nemo визначає себе як небінарна особа, тому просять використовувати стосовно себе займенники вони/їх.

У своїх інтерв’ю Nemo розповіли, що його конкурсна пісня глибоко розкриває їхнє усвідомлення небінарної ідентичності. Співак зізналися, що це дало їм відчуття “свободи” та можливість “відстоювати всю ЛГБТКІА+ спільноту” на сцені Євробачення. Виконавець також поділилися, що коли вони “не відчували себе ні чоловіком, ні жінкою, їм довелося зламати деякі стереотипи”.

“Пошук себе був для мене довгим і часто важким процесом… Ця пісня має стати безпечним простором для людей, які шукають свою правду та прагнуть віднайти власну автентичність”, – сказав вони.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

 

Нагору