Калуш До сайту

В Електронні кабінети військовозобов’язаних зможуть надходити повідомлення від ТЦК

Такі дані випливають з кількох нещодавніх інтерв’ю, які дали члени Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки.

Ділиться Інформатор.

Зокрема, член згаданого комітету Олександр Федієнко в інтерв’ю “Телеграфу” розповів, що є громадяни України, які не знаходяться в базі “Оберіг”, але вони знаходяться в різних базах. Зараз ці реєстри об’єднуються між собою аби актуалізувати місцепроживання, місце роботи, освіту, актуалізувати родичів, телефон.

“Якщо всього цього немає — треба зробити, щоб ТЦК це бачили. Далі військкомати будуть для себе вирішувати яким чином виконувати мобілізаційний план з урахуванням потреби. Але для цього є вже інші закони. Зокрема, щодо відповідальності…” — зазначив він.

На запитання, що робити громадянам, якщо виникнуть проблеми з електронним кабінетом, він відповів так:

“Звертатись до ЦНАПу або йти в ТЦК. Я розумію, що в нас люди психологічно не хочуть йти в ТЦК. Але коли громадянин оновить свої дані в електронному кабінеті — верифікує телефон, адресу проживання — він все одно отримає туди повістку на проходження ВЛК”.

В інтерв’ю NV нардеп, член комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський розповів, що не потрібно плутати отримання повістки, з’явлення в ТЦК і проходження військово-лікарської комісії.

“Ще влітку минулого року ми передбачили дуже розгалужену мережу тих лікарських закладів, де можна пройти військово-лікарську комісію, це перше. Не обов’язково йти саме в ТЦК. Оновлення персональних даних через електронний кабінет без ВЛК — це буде вже один із кроків, а далі територіальні центри для тих громадян, які матимуть необхідність, обов’язок пройти ВЛК, дистанційно, у звичному режимі надішлють їм повістку або через електронний кабінет викличуть на певний час, коли їм необхідно буде пройти саме військово-лікарську комісію”, — зазначив він.

Нардеп підкреслив, що громадяни України, які в електронному кабінеті актуалізують всі свої персональні дані, вони виконують вимогу закону про необхідність актуалізації протягом 60 днів.

“А щодо проходження ВЛК вже ТЦК буде надсилати відповідні повідомлення про те, що необхідно пройти ВЛК”, — додав Фежір Веніславський.

Електронний кабінет з 18 травня запрацює в експериментальному режимі, а вже з червня — повноцінно. Буде адаптація з усіма базами даних, каже нардеп.

“І тому, я думаю, що і військово-облікові документи, і про стан здоров’я також потраплять в цей єдиний кабінет військовослужбовця, електронний кабінет військовозобов’язаного чи резервіста”, — додав він.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які дані потрібно оновити у зв’язку зі змінами законодавства щодо мобілізації.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08