Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Не дійшов до ТЦК — відберуть права? | Юристи пояснили нові деталі мобілізаційного закону

Не дійшов до ТЦК — відберуть права? | Юристи пояснили нові деталі мобілізаційного закону

З 18 травня набрав чинності новий закон про мобілізацію. Він зобов’язує військовозобов’язаних оновити облікові дані, а також передбачає низку нових обмежень за ухилення від військової служби.

Розповідає Інформатор, покликаючись на DEV.ua

Відтепер існує таке поняття як “адміністративний привід”. Тобто представники ТЦК матимуть право фізично доправити людину до центру комплектування.

До нововведень також додалося позбавлення права на керування транспортними засобами. Це стосуватиметься тих, хто не з’явилися до ТЦК за повісткою, відмовляються проходити медичний огляд чи уточнювати військово-облікові дані. У такому разі керівник центру комплектування може звертається до поліції з вимогою затримання такої людини та доставлення її до ТЦК.

“У разі отримання письмової відповіді від поліції про те, що порушника не знайшли, керівник ТЦК упродовж 5 днів надсилає військовозобов’язаному вимогу на виконання обовʼязків — поштою в паперовій формі. Форма та зміст документа визначаються Міністерством оборони України”, — зазначають експерти Юридичного Гончаренко центру.

Вимога вважатиметься врученою, навіть якщо людина не отримала її на руки. Відмітки в поштовому повідомленні про неможливість вручення документа за зазначеною в листі адресою достатньо, щоб ініціювати обмеження щодо “ухилянта”.

Директор Юридичного Гончаренко центру, Микола Брюховецький також зазначає:

“Чоловік матиме 10 днів, щоби виконати цю вимогу. Якщо не виконує — ТЦК звертається до суду та просить тимчасово обмежити порушника в праві керування власним транспортом під час мобілізації — до виконання або відкликання вимоги. Суд може відмовити ТЦК у тому разі, коли позбавлення прав залишить людину без основного законного джерела доходу — тобто якщо людина працює водієм. А також, якщо вона використовує транспортний засіб у звʼязку зі своєю інвалідністю чи інвалідністю особи, яку вона утримує”.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору