Інформатор Калуш

ТРЕШ

Часткова вина, пів мільйона і повернення авто — у Калуші відбувся суд над Тарасом Барничем

Часткова вина, пів мільйона і повернення авто — у Калуші відбувся перший суд над Тарасом Барничем

У середу в Калуському міськрайонному суді відбулось судове засідання у справі місцевого депутата Тараса Барнича. 

Розповідає Інформатор.

Нагадаємо, що йдеться про ДТП у якому обвинувачений на смерть збив велосипедиста. Дорожньо-транспортна пригода сталася ввечері 26 жовтня на автотрасі між селами Пійло та Голинь. Водій автомобіля Volvo здійснив наїзд на 76-річного велосипедиста. Чоловік загинув на місці. А в крові водія виявили 1,12 проміле алкоголю.

Тож, 22 травня, о 13:30 у судовій залі №6 зібралися суддя Юрчак Любомир Богданович, прокурор Олександр Рижий, представник потерпілої Іван Свинтицький, обвинувачений Тарас Барнич та його захисники Сергій Любчик та Олег Іванів.

Потерпіла ж у справі Леся Баран, до зали суду не з’явилась. Проте, за згодою всіх сторін це не завадило розпочати розгляд справи.

Після усіх формальних процедур було заслухано прокурора. Наступним Іван Свинтицький озвучив позовну заяву про відшкодування моральної шкоди завданої вчиненням кримінального правопорушення. Йдеться про суму в пів мільйона гривень.

На запитання судді Юрчака чи згоден Тарас Барнич з усім вищесказаним та чи визнає свою провину він відповів:

“Свою провину визнаю частково. Але стосовно позовної заяви визнаю повністю”.

Опісля суддя запропонував узгодити порядок проведення судового розслідування. А далі слово знову взяв прокурор:

“Я б пропонував такий порядок — допитати обвинуваченого, допитати потерпілу Баран, допитати свідків згідно зі списком який я запропонував суду, дослідити документи, в тому числі відеозаписи та фотоматеріали, та речові докази”.

На це захисники Барнича Сергій Любчик та Олег Іванів запропонували свій варіант:

“В цій ситуації, коли наш підзахисний частково визнає вину, слід розуміти, що пропозиція сторони обвинувачення про запропонованих порядок не логічна. Ми пропонуємо інший порядок. Зокрема не розпочинати з допиту обвинуваченого. Ми пропонуємо встановити наступний порядок дослідження — розпочати з дослідження письмових доказів, речових доказів, допитати свідків згідно з реєстром, розглянути клопотання захисту про доповнення судового слідства, допитати потерпілу і тоді вже обвинуваченого. Чому такий порядок пропонуємо? Суд вже чув про те, що буде нашим підзахисним задоволено цивільний позов, відповідно, вирішити позицію щодо завданої матеріальної шкоди, вжити заходів щодо примирення, що своєю чергою також матиме значення при формуванні позиції потерпілої щодо її думки і ставлення до вчиненого кримінального правопорушення. Чому так? Тому шо наш підзахисний частково визнав свою провину і тягар доказування лягає на сторону обвинувачення. І не можна починати судове розслідування з його допиту. Тим більше, що фактично позиція узгоджена. І це його право, взагалі як таке, давати пояснення“, — додав перший захисник.

“Все це має ключове значення, щоб становити об’єктивну сторону кримінального правопорушення, а свідки вони де факто допитуються з метою формування остаточної картини, яка вже буде більш-менш ясною для суду. І саме такий порядок буде відповідати меті нашого судового процесу ” — резюмував другий.

Обвинувачений підтримав позицію своїх захисників. Після цього його захисники також озвучили клопотання про зняття арешту з транспортного засобу, на якому Тарас Барнич вчинив ДТП

“Я заперечую в задоволенні цього клопотання, тому що цей автомобіль це учасник ДТП і ним керував обвинувачений Барнич. Автомобіль зберігається на штрафмайданчику і на ньому залишились сліди ушкодження і, можливо, у нас виникне потреба під час судового розгляду його оглянути та провести якісь додаткові експертизи. Якщо ми хоча б частково знімемо арешт, то існує вірогідність що автомобіль поремонтують, чим знищать речові докази”, — зауважив прокурор Олександр Рижий.

Представник потерпілої також підтримав думку прокурора і додав, що про зняття арешту не на часі, оскільки ще навіть не відшкодовані збитки.

Суд ухвалив розгляд даного клопотання відкласти, як передчасне і повернутися до питання після того, як буде з’ясовано щодо відшкодування збитків потерпілій.

В результаті судове засідання добігло кінця. Датою наступного визначили 11 червня о 14:00 у Калуському міськрайонному суді.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору