Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

На Рожнятівщині трьох людей вкусили іксодові кліщі

На Рожнятівщині трьох людей вкусили іксодові кліщі

Сім випадків хвороби Лайма було зафіксовано на Рожнятівщині за минулий рік, а з початку 2024 року — уже три нові випадки.

Про це повідомили у Рожнятівському відділі Калуського РВ ДУ “Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ”, передає Інформатор.

Фахівці зазначають, що з приходом теплих сонячних днів настає сезон активності кліщів. Найбільша активність іксодових кліщів на великій рогатій худобі і дрібних свійських тваринах припадає на другу половину травня — першу половину червня.

“Укуси кліщів загрожують людині таким захворюванням, як іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма). Хворобу легко розпізнати за червоною плямою (еритемою), що виникає на місці укусу кліща через тиждень або й пізніше”, — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що еритема зазвичай гаряча на дотик, болюча, часто супроводжується свербінням. Можуть проявлятись: загальна слабкість, лихоманка, болі в м’язах, втома, біль у горлі. Через кілька тижнів, вони зникають, а по закінченні місяця починаються перші симптоми ураження серця, суглобів, нервової системи.

Для хвороби характерна різноманітність ускладнень. Можуть виникати ураження серця (біль, неприємні відчуття в області серця, перебої серцевих скорочень, підвищене серцебиття, аритмія, біль у грудях, міокардит), мігруючі болі в кістках, м’язах, суглобах.

Водночас пацієнт з хворобою Лайма безпечний для оточуючих, адже кліщовий бореліоз не передається від людини до людини.

Нагадаємо, при укусі кліщем слід щонайшвидше звернутися до лікаря-інфекціоніста, а для зняття кліща з тіла людини — до травматолога чи хірурга.

До теми — У 69-річної калушанки, яку вкусив кліщ, виявили хворобу Лайма

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору