Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Вимкнення світла: коли продукти в холодильнику стають небезпечними?

Вимкнення світла: коли продукти в холодильнику стають небезпечними?

Через часті вимкнення світла варто звернути увагу на зберігання харчових продуктів. Влітку це питання — особливо актуальне.

Інформатор ділиться порадами щодо безпечного в плані харчування блекауту.

Як зберігати та споживати харчові продукти у разі відключення електроенергії, розповіли в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.

Отож, щоб не отруїтись та не ускладнити епідемічну ситуацію в області, фахівці радять:

  1. Заздалегідь підготуйтесь до відключення електроенергії. У холодильнику має бути температура +4°С або нижче. У морозильній камері -4°С або нижче. Заморозьте контейнери з водою (чисті пластикові пляшки з водою), щоби мати змогу зберегти температуру в холодильнику триваліший час на рівні +4°С або нижче.
  2. Коли вже електроенергію відключили, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими якомога довше. Якщо дверцята залишаються закритими, продукти будуть безпечними до 4 годин у холодильнику, 48 годин у повній морозилці, 24 годин у напівпорожній морозилці. Якщо електроенергія відключена більше 4 годин, помістіть лід (контейнери із замороженою водою) до продуктів у холодильник.
  3. За можливості придбайте сухий або блоковий лід. Зберігати блоковий лід слід в морозильній камері для подальшого використання в холодильнику.
  4. Продукти харчування, які швидко псуються, можна короткий термін зберігати у термоконтейнері (термопакетах) з холодоелементами, а також у погребі чи підвалі в закритих ємностях, щоб не було доступу до них комах чи гризунів.

А от пробувати на смак їжу, яка зберігалась без дотримання відповідних температурних умов, з метою перевірки її якості та безпечності не варто! Якщо є сумніви щодо безпечності їжі (незвичний запах, колір, консистенція, текстура), краще її викинути.

У період частих вимкнень світла готувати страви варто у невеликій кількості, щоб їх споживати у день приготування і не залишати в холодильнику на наступний день. Ця порада актуальна загалом, але під час блекаутів — особливо.

Ще одне: не робіть закупку харчових продуктів, що швидко псуються, про запас. Такий підхід може бути лише до тих харчових продуктів, які не потребують спеціальних температурних умов зберігання (крупи, консерви тощо) або найменше втрачають якість без холодильника (наприклад, молоко тривалого зберігання в тетрапаках, сирокопчені ковбаси тощо).

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору