Інформатор Калуш

ДОЛИНА

Маємо надлишок електроенергії, але не можемо віддати лікарні чи школі, — мер Долини

Війна та енергетика. Як Долинська громада справляється з головними викликами

Від початку цього року Долинська громада витратила на підтримку Збройних сил України вже близько 10 мільйонів гривень. Також тут впроваджуються енергоефективні заходи, які мають вивести громаду на рівень енергетичної незалежності.

Про це в етері ТРК РАІ повідомив міський голова Іван Дирів, пише Інформатор.

Цього року в Долині провели вже дві великі закупівлі FPV-дронів. Спершу придбали 200 штук, а зараз — ще 150. Купували також “мавіки”, монітори тощо.

Війну очільник громади називає найбільшим викликом. Друге питання — енергетика. У цій сфері потрібна децентралізація, вважає Іван Дирів. З його слів, чим більше ця система буде централізованою, тим більше буде і вразливою. Тому в Долині будують комунальні сонячні станції та шукають стратегічні рішення, які дадуть змогу громаді у найближчі десятиліття бути стійкими, мати енергетичну незалежність.

“Зараз ми вже виділили кошти, розробили проєкт і будуємо ще одну станцію — на водозаборі. Наступним кроком буде газова генерація. Ділянка виділена. проєкт готовий, очікуємо поставки і будемо запускати. Я думаю, що це не лише наша безпека, а і безпека сусідніх громад”, — пояснив очільник Долинської громади.

Крім того, він додав, що питання енергетики не стоїть лише в площині місцевих громад. Законодавство у цьому плані дуже недосконале.

“Наше законодавче поле в державі не в’яжеться з реаліями. От конкретний приклад по Долині: збудували ми електростанцію і забезпечуємо очисні споруди електроенергією. Зараз, влітку, маємо надлишок цієї електроенергії. Що ми можемо з ним зробити? Виявляється — нічого. Ми не можемо віддати це лікарні, школі чи іншій установі. За три гривні можна віддати в систему, але це неправильно. Тому держава має думати про це”, — зазначив Іван Дирів.

Читайте також — Дитсадок у Долині отримає німецьку геліосистему

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору