Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Блискавичне” вбивство у калуському костелі святого Валентина у 1896 р.: блеф чи реальність?

16 червня 1896 р. у Калуші вирувала негода. Раптова гроза та блискавка наробила лиха… у парафіяльному костелі святого Валентина. Блискавка пройшла через увесь костел та вбила молодого хлопця. Та чи справді у костелі відбулося блискавичне вбивство? Блеф чи реальність? Давайте розбиратися.

Сьогодні, ми розповімо вам про досить таки незвичний та рідкісний випадок, що стався у Калуші наприкінці ХІХ ст. Мова йде про незвичне вбивство, що відбулося у костелі. У заокеанській пресі знаходимо цікаву, проте трагічну історію із Калуша, що датується 16 червня 1896 р.

Під час раптової грози, блискавка вдарила у костел, пройшла через усю церкву та вбила молодого робітника, що стояв на хорах. Читаємо детальніше далі:

Витяг із польської газети Wiarus від 9 липня 1896 р., що видавалася у містечку Віннона, штат Міннесота (США)

“Під час раптової грози, що супроводжувалася сильним дощем, блискавка влучила в місцеву парафіяльну церкву в той момент, коли о. вікарій відправляв звичайну недільну вечірню біля великого вівтаря. Блискавка потрапила у вікно прямо над великим вівтарем.

Вона пробила малу дірку у чаші, що стояла у вівтарі і вразила ногу священика, далі незрозумілим чином пройшла всю церкву і не торкнувшись нікого із присутніх вдарила у робітника шахти, що стояв на хорах. Удар був такої сили, що бідолаха через декілька годин помер.

Здоров’ю вікарія це не зашкодило, хоча один із його черевиків був обпалений блискавкою. Вогонь на великому вівтарі одразу загасили люди, які зібралися в церкві”, –  йдеться у повідомленні польської газети “Wiarus” від 9 липня 1896 р., що видавалася у містечку Віннона, штат Міннесота (США)

Що це насправді було? Знак із небес, покарання грішника чи прості закони фізики? Нам невідомо, але досить така цікава історія, з огляду на деталі у ній. Блискавка потрапляє у вікно костелу, пробиває дірку у вівтарній чаші, поранює свяшенника, а потім проходить через усю церкву та вбиває хлопця, не чіпаючи при цьому решту присутніх парафіян.

Ось такі подекуди трагічні, але цікаві сторінки з історії міста можна знайти просто досліджуючи місцеву та закордонну пресу. Тож є причини перечитати стару пресу, а не лише використовувати для опалення дому.

Читайте Інформатор, адже згодом ми опублікуємо цікаві та захоплюючі статті із історії міста Калуша та району.

Далі буде…. 

Ярослав Куцій

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору