Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

За смерть велосипедиста калуський водій отримав дворічний іспитовий строк

вирок за смерть велосипедиста в Калуші

Калуський міськрайонний суд не ув’язнив водія, який насмерть збив велосипедиста. Від моменту аварії до судового вироку минув рівно рік. 

Деталями ділиться Інформатор.

Аварія трапилася вранці 13 червня 2023 року в районі вулиці Каракая у Калуші. Згідно з матеріалами справи, автомобіль марки Volkswagen Golf рухався по правій смузі головної дороги по Каракая та наближався до Т-подібного перехрестя з другорядною дорогою справа, яка веде у напрямку вулиці Пекарська. Попереду у попутному напрямку рухався автомобіль Pegeout Expert, а по другорядній дорозі — велосипедист. Останній мав намір у межах перехрестя виконати поворот ліворуч (на вулицю Каракая), тому зробив відповідний маневр перед автомобілем Pegeout Expert: виїхав на праву смугу руху у напрямку вулиці Долинської. В цей час водій Volkswagen Golf почав здійснювати обгін.

У вироку суду його дії описано так:

“…проявив неуважність, перед зміною напрямку руху не переконався, що це буде безпечним і не створить перешкод або небезпеки іншим учасникам руху, рухаючись зі швидкістю близько 60 км/год, що перевищує максимально-допустиму для даної ділянки дороги, виконуючи обгін автомобіля Pegeout Expert у межах нерегульованого перехрестя, де такий маневр здійснювати заборонено, виїхавши на смугу зустрічного руху вчинив наїзд на велосипедиста, внаслідок чого автомобіль та велосипед зазнали механічних пошкоджень, а потерпілий з тілесними ушкодженнями доставлений до КНП “Калуська районна лікарня”, де того ж дня помер”.

Детальніше про саму аварію Інформатор писав минулого року у статті — У Калуші автівка збила 71-річного велосипедиста – чоловік помер у лікарні

Водієм Volkswagen Golf виявився уродженець Калуша, який працює начальником відділу збуту одного з місцевих підприємств. Одружений, не депутат, раніше не судимий. Йому інкримінували порушення низки вимог ПДР.

Чоловік у суді свою вину визнав, погодився на виплату двом потерпілим по 200 тисяч гривень. Пояснював: кожного ранку він відвідує помешкання батьків, які померли, де годує кури та собаку. Того дня він повертався від будинку батьків і їхав на роботу. Перед обгоном автомобіля він переконався, що на зустрічній смузі руху немає перешкод, але за декілька секунд з другорядної дороги на головну виїхав велосипедист.

“Він вже не зміг загальмувати і почув удар в праву сторону свого автомобіля. Зупинившись, побачив, що на дорозі лежать чоловік і велосипед та одразу викликав швидку медичну допомогу та поліцію. Також побіг в лікарню, що знаходиться неподалік, по медичну сестру, яка надала потерпілому медичну допомогу. Після цього приїхала машина швидкої медичної допомоги і потерпілого забрали до лікарні, де він помер. У вчиненому щиро кається”, — описано його свідчення у справі.

Рівно через рік після аварії в суді йому оголосили вирок. Дії водія було кваліфіковано за ч.2 ст.286 КК України, оскільки він вчинив порушення правил безпеки дорожнього руху особою, особою яка керує транспортним засобом, що спричинило смерть потерпілого.

Суд ухвалив визнати калушанина винуватим та призначити покарання — 4 роки позбавлення волі, з позбавленням права керувати транспортними засобами на 1 рік. Але на підставі ст. 75 КК України звільнити від відбування покарання та встановити йому іспитовий строк тривалістю 2 роки.

Також у суді було скасовано арешт на автомобіль винуватця ДТП та велосипед потерпілого. З водія стягнуть в дохід держави 12 428 гривень за проведення судових експертиз, 19 500 гривень витрат на надання правової допомоги. Також він виплатить 400 тисяч гривень потерпілим. Оскарженню в апеляційному суді вирок не підлягає.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору