Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Ми протягнули 9 місяців, більше — не можемо”, — працівники очисних у Калуші прийшли до влади

"Ми протягнули 9 місяців, більше — не можемо", — працівники очисних у Калуші прийшли до влади

Люди з жовтня минулого року не отримують заробітної плати, скаржаться, що їм не йде стаж, і не бачать іншого виходу, окрім як звільнення. З цією проблемою сьогодні прийшли до міської ради. А там — скликали засідання комісії ТЕБ та НС і пообіцяли всіляко сприяти.

Повідомляє Інформатор.

Напередодні працівники Цеху нейтралізації й очистки промислових стічних вод ТОВ “Карпатнафтохім” звернулися до міської ради з заявою про те, що вони планують масово звільнятися. Для громади це — чергова величезна загроза, адже місто може залишитися без водовідведення. А це, у свою чергу, призведе до зупинки водопостачання.

Сьогодні у Калуші скликали засідання ТЕБ та НС, щоб обговорити ситуацію. На засідання у міську раду прийшли і працівники цеху. Раніше їх у штаті було 67. Зараз уже бракує 15 людей.

Як зазначила в. о. майстра зміни Анна Козик, заробітну плату людям не виплачують із жовтня 2023 року.

“Ми не маємо за що жити, як платити комунальні послуги і вже втомилися працювати задурно. Наш цех — це критична інфраструктура, бо ми переробляємо стоки з міста. Коли була проблема зі світлом, то всі боялися катастрофи. Але ті насоси, які могли зупинитися, то це ми на них працюємо. І працюємо безкоштовно”, — зазначила жінка.

Також вона додала, що працівники не мають броні від мобілізації , а самих працівників на одну зміну стало вже критично мало. Тож, іншого виходу, окрім як звільнень, люди не бачать.

“Ми і так протягнули 9 місяців, а більше вже не можемо”, — наголосила вона.

Згодом додала, що через заборгованість людям також не зараховують стаж:

“Якщо підприємство остаточно збанкрутує, то ми і грошей не побачимо, і всі ці місяці втратимо, навіть до пенсії ніхто нам їх не порахує”.

Люди наголошують: на відміну від інших цехів, які зараз простоюють, вони — працюють і виходять на повні зміни!

“Підтримую кожне слово працівників, — зазначив заступник генерального директора ТОВ “Карпатнафтохім” Ярема Рудик. — Я багато разів вже озвучував проблеми, які ми маємо. Написано море листів і звернень. Буквально вчора з офісу президента нам відповіли: послали до обласної адміністрації…”

Зі слів заступника, щойно на підприємство поступають якісь гроші їх спрямовують на заробітну плату, але це на одну людину перепадає, частіше за все, по кількасот гривень. Ситуація щодо фінансового стану підприємства на сьогодні не змінилася — лише погіршується.

Як відомо, підприємство має величезні борги і вже тривалий час не працює — назрівають ознаки банкрутства.

Ярема Рудик сьогодні зазначив, що виходом із ситуації зараз є погашення боргу, який має перед “Карпатнафтохімом” за очистку стоків комунальне підприємство “Калуська енергетична компанія”. Йдеться про 23 мільйони гривень.

“Якщо би ви вирішили зараз це питання з депутатами і виділили ці гроші, то ми би велику частину зарплати виплатили людям”, — зазначив він та додав, що понад 70 мільйонів гривень боргів перед підприємством має ще “Водотеплосервіс”, але про це вже “забули”.

У відповідь міський голова Андрій Найда зазначив, що заборгованість дійсно є і “час від часу платежі йдуть”.

“Водночас за 2023 рік по “Карпатнафтохіму” в нас є 29 мільйонів 207 тисяч гривень недоплат і сума втрат за січень-травень 2024 року — 41 мільйон 264 тисячі гривень. Тобто 70 мільйонів місто недоотримало. До кінця року це прогнозовано буде вже до 130 мільйонів. Ми би з задоволенням сплатили тих 23 мільйони, якби були кошти. Будемо зараз звертатися до всіх — до власників, обласної військової адміністрації, народних депутатів…” — пояснив очільник громади.

У результаті комісія ТЕБ та НС зафіксувала, що ситуація є критичною, адже може стати причиною повної зупинки очисних споруд, що спричинить виникнення надзвичайної ситуації техногенного характеру регіонального рівня. А відтак — вирішили невідкладно звернутися до співзасновників підприємства, народних депутатів Едуарда Прощука та Олега Марусяка, голови ОВА Світлани Онищук з проханням сприяти у виплаті заробітної плати працівникам цеху та недопустити виникнення загрозливої ситуації.

До теми — Як виглядають калуські очисні, які стали загрозою для міста | ВІДЕО

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору