Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Світло буде, але бракує людей. У “Карпатнафтохіму” — нові проблеми

Світло буде, але бракує людей. У "Карпатнафтохіму" — нові проблеми

“Карпатнафтохім” зареєстрував очисні споруди як об’єкт критичної інфраструктури, чим захистив їх від відключення від електроенергії. Наразі живлення підприємства і далі відбувається від ТЕЦ, але загалом це питання перейшло у компетенцію органів влади і можна вважати, що найбільші ризики — позаду. Але — назріла нова проблема: через борги по заробітній платі з підприємства звільнилися сотні працівників, а у частини буквально завтра закінчується бронь від мобілізації.

Про це йшлося на засіданні комісії ТЕБ та НС у міській раді, розповідає Інформатор.

Як повідомив заступник генерального директора ТОВ “Карпатнафтохім” Ярема Рудик, підприємство має величезні борги і на даний час не працює. Працівники з вересня минулого року не отримують заробітної плати. Назрівають ознаки банкрутства.

“Під 500 людей звільнилося вже. Зараз спискова частина — 2200. Більше 500 працівників написали заяви без збереження заробітної плати, 120 мобілізовані, ще якась частина — на лікарняних та за іншими обставинами не працює. Тобто загалом більше половини працівників на роботі немає”, — каже заступник.

За його словами, на сьогодні арешт з корпоративних прав, майна, сировини та інших активів підприємства не знятий, тому вирішити глобально питання (щоб були обігові кошти і забезпечувати роботу підприємства) не можна. Ситуація погіршується ще тим, що тенденція до зменшення кількості персоналу буде й далі.

“У нас була бронь для військовозобов’язаних. Завтра — останній день. Ми подали документи в ОДА, але питання проігнорували. І вже є, що наші працівники отримують повістки. Найгірша ситуація на сьогодні — в тих цехах, які забезпечують роботу критичної інфраструктури”, — твердить Ярема Рудик.

Раніше підприємству було дано доручення зареєструвати очисні споруди як об’єкт критичної інфраструктури. Це — зроблено. Щоправда, йдеться про четверту категорію. Але по електроенергії, в принципі, питання вирішено. “Карпатнафтохім”, до слова, подав ще документи по внесенню підприємства до критичної інфраструктури по напрямку промисловість/хімія. Ці документи — на розгляді.

“Проблема цікавить чомусь лише місто. Незрозуміла позиція зі сторони держави. Ситуація досі критична… І питання стоїть навіть не у світлі уже зараз, а в тому, що буде проблема з працівниками”, — зазначив міський голова Андрій Найда.

“Карпатнафтохім” як крайній варіант розглядає питання щодо передачі очисних споруд місту — в так зване оперативне управління. Такий механізм зараз вивчається.

“Для міста це буде надзвичайно тяжко фінансово. Там величезні витрати будуть”, — відкоментував міський голова.

За підсумками засідання комісії ТЕБ та НС було вирішено озвучену інформацію взяти до відома та направити низку звернень до органів державної влади, у тому числі — і щодо питання бронювання працівників критичної інфраструктури.

До теми:

Калуш просить, щоб Зеленський особисто втрутився у питання “Карпатнафтохіму
На рівні держави — не реагують, а в Калуші наростають ризики
За біотуалети Калуш платитиме до 1,5 млн гривень щодня
Андрій Найда: місто підтримає “Карпатнафтохім” коштами, але не за рахунок населення

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

 

Нагору