Інформатор Калуш

ТРЕШ

На рівні держави — не реагують, а в Калуші наростають ризики

Карпатнафтохім без змін

Від новини про ймовірну катастрофу в Калуші минуло вже понад 10 днів, а ситуація не те, що не змінилася, а зайшла у глухий кут. Керівництво міста каже, що всі звернення — як горохом об стіну. ТЕЦ тим часом готова припинити подачу електроенергії на “Карпатнафтохім”.

Інформатор ділиться подробицями.

У Калуші сьогодні відбулося позачергове засідання комісії ТЕБ та НС, на якому говорили про недопущення виникнення надзвичайної ситуації у зв’язку з припиненням електропостачання ТОВ “Карпатнафтохім”.

“Ми вже з цим питанням збиралися 30 грудня. Першого січня була нарада під керівництвом голови ОВА й “Укренерго” мало приїхати до нас, але не приїхали і про причини не повідомили. Тому маємо критичну ситуацію і досі”, — пояснив причину термінового засідання міський голова Андрій Найда.

Детальніше про історію проблеми — “Карпатнафтохім” вимикають від електропостачання. Відлік до катастрофи пішов на години.

За словами очільника громади, на сьогодні Калуська ТЕЦ готова припинити електропостачання на “Карпатнафтохім”, про що попередила офіційним листом. “Схема”, за якою змушені працювати ці два підприємства, зараз дуже хитка. Ситуація загалом — критична, а вищі органи державної влади не реагують.

Перший заступник генерального директора ТОВ “Карпатнафтохім” Василь Оленюк повідомив, що вони зверталися всюди, але ситуація залишається незмінною:

“Ми зверталися і до низки потужних енергопостачальних організацій, які є в Україні. Усі вони, зважаючи на фінансовий стан підприємства, нам відмовляють”. 

З 27 грудня “Прикарпаттяобленерго” повністю  обезживило в частині електропостачання й об’єкти Чечвинського водосховища, додав Василь Оленюк. За його словами, наразі задіяно генератор, завдяки якому проводять роботи по так званому маневруванню затворами шлюзів. Але він не може працювати постійно і на скільки вистачить цього ресурсу спрогнозувати важко.

“Якщо генератор вийде з ладу, ми не зможемо проводити маневрування. Затвори тоді можуть замерзнути, а при потеплінні може бути затоплення як верхніх населених пунктів по ходу Чечви, так і нижніх”, — зауважив представник підприємства.

Суб’єктами захисту критичної інфраструктури є державні структури, зазначив міський голова, відверто дивуючись, чому держава зараз не реагує. Це — рівень РНБО, наголосив він. А відтак вирішили звертатися з пропозицію розгляду калуського питання на районному та регіональному рівні. А звернення направити в усі інстанції, які, відповідно до законодавства, мають реагувати у таких випадках. Також міський голова наголосив, що в разі реалізації найгіршого сценарію у громаді не працюватимуть ні медичні заклади, ні школи та дитсадки.

“Ми абсолютно не зможемо працювати”, — підтвердила заступниця міського голови Наталія Кінаш, маючи на увазі медичні заклади громади.

За її словами, пацієнтів (а їх не менше 500, у тому числі — й військовослужбовці) доведеться переводити в інші заклади області. Але це дуже складно і майже нереально. Планову госпіталізацію, очевидно, доведеться припинити повністю, а потенційних пацієнтів скеровувати в інші заклади області. Ще один момент: якщо ситуація буде довготривалою, то лікарня не зможе отримувати фінансування, а це означає, що медики ще й залишаться без зарплат.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору