Інформатор Калуш

ТРЕШ

“Карпатнафтохім” вимикають від електропостачання. Відлік до катастрофи пішов на години

вимкнули кнх

Якщо два тижні тому про ситуацію говорили як про можливу, то вчора вона таки стала реальністю: “Карпатнафтохім” залишився без електропостачання і перейшов на споживання електрики від ТЕЦ. Але це — тимчасово. Вже сьогодні місто може залишитися без тепла, води і навіть газу. А регіону загрожує хімічне забруднення та забруднення річок.

Пише Інформатор.

У звʼязку з ситуацією вчора ввечері в Калуші скликали позачергове засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. Як повідомив під час засідання заступник генерального директора ТОВ “Карпатнафтохім” Ярема Рудик, 29 грудня “Укренерго” проводило роботи на одному з об’єктів, тому повідомило підприємство про тимчасове відключення. Але по завершенню цих робіт наступного дня калуське хімічне підприємство до електропостачання не підключили.

“Відповідно — ми перейшли на споживання електроенергії для очисних споруд і цеху води та каналізації від Калуської ТЕЦ. Але так буде недовго: ТЕЦ попереджена, що має відключити ці лінії повністю до 31 грудня”, — зазначив Ярема Рудик.

За його словами, відключення призведе до зупинки подачі води й роботи очисних споруд, а також і до зупинки самої ТЕЦ.

На сьогодні все майно КНХ знаходиться під арештом, додав керівник. Але і кримінальні справи, які до цього призвели, не розслідуються. Робота підприємства паралізована повністю.

“Закінчилися гроші, майно арештовано, ми не можемо вести господарську діяльність, не можемо відповідно забезпечити і поступлення грошових потоків… Якщо у неділю до кінця дня нас відключать, ми всі будемо святкувати новий рік без води і тепла”, — додав Ярема Рудик, запевнивши, що змінімізували все можливе споживання електроенергії, але залишилися два цехи й об’єкти, які мусять працювати. 

Перспективи невтішні не лише для міста, але і населених пунктів довкола та й інших громад. Є зокрема передумови до припинення газопостачання. Стоки можуть піти в річки, зокрема й Дністер. Крім того, на хімічному підприємстві зберігається кілька тисяч тон етилену, що може призвести до хімічного забруднення чималої території. А ще неспрогнозовані наслідки зупинки інших промислових підприємств, які також отримували водопостачання та водовідведення від КНХ і зараз можуть бути зупинені. Все це виводить проблему з локального рівня на, як мінімум, регіональний.

Керівниця Калуської ТЕЦ Олександра Якубишин повідомила, що підприємство несе додаткове навантаження через електропостачання “Карпатнафтохіму”.

“Якщо ми не виконаємо команду і їх не знеструмимо, то буквально три дні і ТЕЦ припинить свою діяльність. Якщо ж знеструмимо, то за годину Калуш залишиться без тепла”, — зазначила вона.

За словами міського голови Андрія Найди, два тижні ситуацію пропрацьовували, а представники міста їздили через день в ОВА. Обіцяли рішення, але зараз — край. Крім того, за його інформацією, представників “Укренерго” просто недопустили на “Карпатнафтохім”, через що вони були змушені вимкнути все, а не лише некритичні об’єкти.

Відповідно до рішення міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, управлінню економічного розвитку міста дали доручення підготувати звернення до НЕК «Укренерго» та ДПЗД «Укрінтеренерго», Ради національної безпеки та оборони України, Служби Безпеки України, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Міністерства охорони здоров’я України, Головного слідчого управління Національної поліції України, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг щодо відновлення електропостачання на об’єктах КНХ. Також — ідготувати звернення до голови Івано-Франківської обласної військової адміністрації Світлани Онищук щодо сприяння у вирішенні питання відновлення електропостачання об’єктів КНХ та розгляд даного питання на засіданні регіональної комісії з питань ТЕБ та НС.

Управляючим компаніям, керівникам ОСББ, керівникам закладів соціальної сфери громади, керівникам підприємств, установ та організацій у разі відсутності подачі теплоносія в системі централізованого теплопостачання та при пониженні температури зовнішнього повітря вживати заходи щодо зливу води із систем теплопостачання відповідно до рекомендацій оперативного штабу із забезпечення сталого проходження опалювального сезону, організації упередження аварій та проведення оперативних відновлювальних робіт на об’єктах життєзабезпечення Калуської міської територіальної громади в осінньо-зимовий період 2023-2024 рр.

Також у рішенні йдеться про необхідність розробки графіків подачі питної води, створення її запасів, зокрема у медичних закладах, забезпечення підвозу та розливу питної води жителям громади. Місто пропрацьовує питання встановлення біотуалетів. Крім того, готується, що навчальні заклади якийсь час не функціонуватимуть.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору