Інформатор Калуш

ВЛАДА

Андрій Найда: місто підтримає “Карпатнафтохім” коштами, але не за рахунок населення

Найда про поїздку в Київ щодо КНХ

Небезпека у Калуші все ще зберігається і електропостачання на “Карпатнафтохім” досі є лише завдяки ТЕЦ, але ситуація зрушилася. Із Києва сьогодні дали необхідні сигнали обласній військовій адміністрації та на саме підприємство. Тож, найближчим часом має бути напрацьований вихід із ситуації. 

Пише Інформатор.

Як йшлося раніше, міський голова Калуша сьогодні працює в Києві та намагається врегулювати ситуацію щодо відключення “Карпатнафтохіму” й відвернення усіх тих загроз, які нависли над містом.

Ситуацію неможливо самотужки вирішити на рівні міста, повідомив подробиці поїздки в коментарі Інформатору Андрій Найда.

“Питання врегулювання проблем ТОВ “Карпатнафтохім” ми вже розглядали на наших двох засіданнях ТЕБ та НС. Нагадаю, що питання цього підприємства можуть бути вирішені на державному рівні, бо саме державні органи ведуть слідство і заарештували майно, сировину підприємства. І точно громада не повинна бути в заручниках цієї ситуації. Саме державні органи є відповідальними за роботу критичної інфраструктури відповідно до певних нормативних документів. На жаль, “Карпатнафтохім” сьогодні має близько 70 млн гривень боргів за електроенергію і орієнтовно 120 млн гривень боргів по заробітній платі, податках, послугах з контрагентами. І тому тут повинен бути комплексний підхід з боку держави”, — каже голова громади.

За його словами, за результатами сьогоднішньої роботи було визначено необхідність проведення комісії ТЕБ та НС на рівні області, за результатами якої вже мають бути напрацьовані шляхи виходу з ситуації.

“Калуська громада, звичайно, теж долучиться у підтримці підприємства коштами, однак це зовсім не ті суми, які потрібні підприємству для його роботи. Були заклики певних чиновників підняти тарифи на водовідведення населенню, щоб збільшити надходження на підприємство. Я особисто — категорично проти цього, бо це було би підняття, на мою думку, до 10 разів, що абсурдно і буде непосильним тягарем для громади”, — наголосив Андрій Найда.

Також посадовець каже, що деякі доручення сьогодні отримало і керівництво “Карпатнафтохіму” щодо врегулювання договірних зобов’язань на постачання їм електроенергії.

“В цілому зустріч буда дуже плідною, нам вдалося донести всю критичність ситуації і необхідність врегулювання на державному рівні”, — підсумував він.

Нагадаємо, що проблема в Калуші виникла наприкінці грудня — місто опинилося під серйозною загрозою й будь-якої миті могло залишитися без тепла, води і навіть газу. А регіону загрожує хімічне забруднення та забруднення річок. На рівні держави реакції тривалий час не було. Тому в Калуші напрацювали план дій на випадок критичної ситуації. Йшлося зокрема, про встановлення до 1000 біотуалетів по місту, за які місто платило би до 1,5 млн гривень щодня.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору