Інформатор Калуш

ТРЕШ

За біотуалети Калуш платитиме до 1,5 млн гривень щодня

За біотуалети Калуш платитиме до 1,5 млн гривень щодня

Із систем теплопостачання — злити воду, у дворах багатоповерхівок встановити по кільканадцять біотуалетів, перейти на подачу води у домівки калушан за графіком… Це — не фантастика, а чіткий план дій, який розробила Калуська міська рада на випадок, коли через проблеми “Карпатнафтохіму” у місті зупиняться очисні споруди, а регіон опиниться на межі катастрофи.

Інформатор дізнався, скільки біотуалетів потрібно для Калуша та чи реально їх зараз закупити у великій кількості.

Про біотуалети говорили сьогодні на засіданні комісії ТЕБ та НС. За її результатами, нагадаємо, прийняли рішення вдруге офіційно звернутися в усі відповідальні органи державної влади, адже передноворічні звернення Калуша фактично проігноровані.

Обговорюючи питання сьогодні, йшлося про план першочергових кроків на випадок настання лиха. Зокрема, управляючим компаніям, керівникам ОСББ, закладів соціальної сфери, керівникам підприємств, установ та організацій у разі відсутності централізованого теплопостачання та при пониженні температури — зливати воду із систем теплопостачання. Директору “Калуської енергетичної компанії” — впроваджувати графіки подачі водопостачання. Керівникам медичних закладів, закладів соціальної сфери. керівникам підприємств, установ та організацій — забезпечити запас питної води у підвідомчих закладах та скоригувати їх споживання. Управлінню з питань надзвичайних ситуацій — організувати забезпечення підвозу та розливу питної води жителям громади. Управлінню ЖКГ у разі потреби — здійснити розрахунок та забезпечити місто біотуалетами та їх обслуговуванням.

Щодо останнього, то як повідомив начальник управління житлово-комунального господарства Калуської міської ради Тарас Фіцак, розрахунок уже здійснено. За його словами, якщо очисні у Калуші не працюватимуть, то возити каналізаційні відходи доведеться у Львів або Івано-Франківськ.

“Біотуалети можна брати в оренду. Є, наприклад, львівська фірма, яка має їх у достатній кількості, і має техніку, якою можна це все обслуговувати. Але є складність навіть з тим, щоб їх привезти. Орієнтовно 45 фур для цього буде потрібно, бо потреба Калуша — 1000 біотуалетів. Щоб їх змонтувати — до пів сотні людей треба буде залучити…” — пояснив посадовець у коментарі Інформатору.

У Калуші є 478 багатоквартирних будинків, додає Тарас Фіцак. Це — майже 21 тисяча квартир. Один біотуалет розрахований на 500 відвідувань, а кожна людина скористається туалетом 4 рази в день — самі такі дані лягли в основу розрахунків. У фінансовому плані це виллється у чималу суму.

“1500 гривень на день буде вартувати оренда самого біотуалету та його обслуговування, тобто викачування і вивезення відходів, миття, заміна паперу і все інше”, — уточнив головний комунальник міста.

Тож. при оренді 1000 біотуалетів Калушу доведеться платити 1,5 млн гривень щодня. Кількість може бути меншою — мінімально нараховують потребу в 350 штук. Утім, навряд чи це дозволить забезпечити нормальні санітарні умови в громаді.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору