Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Калуш просить, щоб Зеленський особисто втрутився у питання “Карпатнафтохіму”

Калуш просить особистого втручання Зеленського

У Калуші під час засідання сесії міської ради схвалили Звернення до Президента України. Міська рада просить його особисто втрутитися в ситуацію, пов’язану з відключенням від електропостачання ТОВ “Карпатнафтохім”.

Розповідає Інформатор.

“Звертаємося до Вас, з проханням особисто втрутитися в розв’язання ситуації, пов’язаної із запобіганням та недопущенням паралічу життєдіяльності міста Калуша, антропогенної катастрофи в нашій державі, надзвичайної ситуації державного рівня, завдання непоправної шкоди довкіллю, енергетиці, економіці держави, небезпек для життя та здоров’я людей, оскільки всі намагання достукатися не призвели до прийняття рішень на державному рівні, які б забезпечили запобігання катастрофи”, — зазначено в першому абзаці звернення.

Далі зазначено, що місто Калуш стало заручником обставин, пов’язаних з відключенням електропостачання ТОВ “Карпатнафтохім”, складовими якого є об’єкти критичної інфраструктури.

Місто просить вжити невідкладних заходів по відновленню електропостачання ТОВ “Карпатнафтохім”, реструктуризації його заборгованості за електричну енергію та розробки нормативно-правових актів щодо заборони припинення постачання електричної енергії об’єктам критичної інфраструктури та об’єктам підвищеної небезпеки без погодження з військовими адміністраціями.

Як повідомив начальник управління економічного розвитку міста Юрій Соколовський, до жовтня 2023 року діяв відповідний наказ Міністерства енергетики України, яким заборонялося відключення від електропостачання об’єктів критичної інфраструктури на території держави. Але в жовтні цей наказ було скасовано.

У документі також обгрунтовано, чому Калуш перебуває за крок від техногенно-екологічної катастрофи. Зазначено, що припинення електропостачання ТОВ “Карпатнафтохім” призведе до:

  • зупинки роботи єдиних очисних споруд у місті, внаслідок чого зупиниться процес прийому каналізаційних стоків всього міста;
  • буде повністю зупинено водопостачання міста
  • зупинки теплопостачання міста від Філії “Калуська ТЕЦ
  • недоотримання державою значних обсягів електроенергії;
  • бюджети всіх рівнів залишаться без поступлень від десятків підприємств, які зупинять свою діяльність.

“ТОВ “Карпатнафтохім” є хімічно-небезпечним об’єктом, тому припинення електропостачання може спричинити виникнення аварійних ситуацій на підприємстві та призвести до непередбачуваних наслідків”, — йдеться також у зверненні.

Нагадаємо, що проблема в Калуші виникла наприкінці грудня — місто опинилося під серйозною загрозою й будь-якої миті могло залишитися без тепла, води і навіть газу. А регіону загрожує хімічне забруднення та забруднення річок.

До теми:

На рівні держави — не реагують, а в Калуші наростають ризики
За біотуалети Калуш платитиме до 1,5 млн гривень щодня
Андрій Найда: місто підтримає “Карпатнафтохім” коштами, але не за рахунок населення

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору