Інформатор Калуш

ДОЛИНА

Перші на Прикарпатті: долинські комунальники продаватимуть “зелену” електроенергію

долинські комунальники продаватимуть "зелену" електроенергію

Долинське комунальне підприємство “Водоканал” уже з 1 липня почне продавати надлишок електроенергії, яку виробляє їхня сонячна електростанція.

Про це повідомив міський голова Долини Іван Дирів, пише Інформатор.

За словами посадовця, скільки саме електроенергії можна буде продати, спрогнозувати практично неможливо. Адже все залежить від погоди, кількості сонячних днів… Проте, в години пікової генерації сонячних панелей, коли кількість виробленої електроенергії перевищує використання для потреб підприємства, надлишок передаватимуть в мережу.

“Яка від цього користь громаді? Крім того, що, завдяки встановленню СЕС наприкінці минулого року, ми під час відключення світла залишатимемось з водою та водовідведенням, ще й суттєво економлячи бюджетні кошти, тепер ми на цьому зароблятимемо, а на зароблені кошти (в літні місяці очікуємо орієнтовно 50 тисяч гривень на місяць) зможемо проводити поточний ремонт, замінювати зношені мережі та не підвищувати тариф для населення, хоча, зважаючи на зростання вартості електроенергії, передумови для росту тарифів звісно ж суттєві”, — пояснює очільник громади.

На даний час вже визначено, що покупцем надлишкової електроенергії у Долині буде ТОВ “Прикарпатенерготрейд”. В компанії зазначають, що Долинський водоканал став першим комунальним закладом критичної інфраструктури на Прикарпатті, який почав продавати електроенергію, вироблену на власних сонячних електростанціях (СЕС).

Відповідно до тендерної процедури на Prozorro, ТОВ «Прикарпатенерготрейд» законтрактував КП “Водоканал” Долинської міської ради через механізм активного споживача.

Заступниця директора товариства Тетяна Шутка наголошує:

“Підсилення комунальних закладів критичної інфраструктури системами енергопостачання та оснащення енергетичним обладнанням, аби вони могли працювати навіть в умовах можливих аварійних знеструмлень, актуальне як ніколи. Донедавна КП “Водоканал” Долинської міської ради споживав орієнтовно 200-250 тис. кВт/год у місяць. Тариф на водопостачання та водовідведення не покривав повністю витрат, тому питання розрахунків за електроенергію поставало доволі частіше. Зараз вони не тільки будуть забезпечувати свої потреби на 40-50%, а ще й отримувати дохід. Ми безмежно раді за колег та пишаємося їх досягненням”.

Додамо, що КП “Водоканал” Долинської міської ради спеціалізується на наданні послуг з централізованого водопостачання та водовідведення населенню підприємствам та установам територіальних громад м. Долини, що складає біля 13 тисяч побутових споживачів та 620 бюджетних організацій та підприємств. В кінці минулого року на території було встановлено СЕС загальною потужністю 120 кВт.
ФОТО зі сторінки Івана Диріва

Нагадаємо, днями Іван Дирів в етері обласного телеканалу заявив, що питання енергетики не стоїть лише в площині місцевих громад, а законодавство у цьому плані дуже недосконале.

“Наше законодавче поле в державі не в’яжеться з реаліями. От конкретний приклад по Долині: збудували ми електростанцію і забезпечуємо очисні споруди електроенергією. Зараз, влітку, маємо надлишок цієї електроенергії. Що ми можемо з ним зробити? Виявляється — нічого. Ми не можемо віддати це лікарні, школі чи іншій установі. За три гривні можна віддати в систему, але це неправильно. Тому держава має думати про це”, — зазначив Іван Дирів.

Детальніше про це —

Маємо надлишок електроенергії, але не можемо віддати лікарні чи школі, — мер Долини

Читайте також — Дитсадок у Долині отримає німецьку геліосистему

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору