Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

По місту — велосипедом: де їздять і як паркують екотранспорт калушани | ФОТОРЕПОРТАЖ

Чи зручно їздити велосипедом у Калуші

Дні енергії: влада закликає калушан долучатися до європейської ініціативи. Серед заходів — учорашній “день без авто”. Інформатор погуляв містом та поспостерігав, чи багато людей їздить велосипедом — найекологічнішим видом транспорту. І чи є в Калуші хоч елементарна інфраструктура, щоб ці поїздки були зручними.

Як калуські посадовці учора йшли пішки на роботу, можна було побачити на офіційних сторінках місцевої ради та особистих — у посадовців. Кількох із них “упіймав” й Інформатор: хтось справді прийшов пішки, хтось — залишив машину за рогом…

Ближче до полудня у міській раді була запланована нарада зі старостами, на яку запрошують керівників практично всіх управлінь та інших структурних підрозділів. Велосипед під міською радою у цей момент був лише один. Його “примкнули” до поручнів, адже велосипедної парковки біля будівлі немає.

Як згодом з’ясував Інформатор, належить двоколісний транспортний засіб Тарасові Фіцаку — начальнику управління житлово-комунального господарства. Він каже, що велосипедом їздить часто — і на роботу буває, і у вихідні дні. Біля його місця роботи (приміщення інженерного корпусу на вулиці Євшана. — Авт.) місце для паркування двоколісників є.

“По місту велопарковок багато є, — коментує посадовець. — Але коштом бюджету не встановлюємо, немає на це коштів наразі. Натомість встановлюють представники бізнесу і часом є відповідні громадські ініціативи”. 

Людей на велосипедах у Калуші загалом є чимало. Ось, наприклад, біля фонтану — комунальники. Дехто з них каже, що велосипедом на роботу їздить роками.

Михайло Король із КП “Калуської енергетичної  компанії” ділиться, що постійно велосипедом їздить, в день — 5-6 км накручує.

Дітей та підлітків, які велосипеди частіше використовують як розвагу, Інформатор цього разу не дуже знімкував. Зосередили увагу на дорослих “водіях”. Їх — дійсно багато. Їздять велосипедами у Калуші по тротуарах і дорогах, адже велосипедних доріжок у громаді досі немає. Тож, з одного боку, заважають водіям та пішоходам, з іншого — наражаються на небезпеку самі та часом наражають інших…

Що ж до велосипедних парковок, то їх у місті також дуже мало. Невелику знайшли на площі Героїв, є біля “Акваторії” та однієї з аптек неподалік. І це — чи не все на центральну частину міста.

В районі Рубчака-Грушевського також є де запаркувати велосипед — біля супермаркету, а далі, якщо йти (чи їхати), то найближче місце буде в районі центральної пошти на проспекті Лесі Українки або ж через дорогу. До кільця — більше жодної.

Як результат “покинуті” велосипеди можна побачити переважно біля поручнів, просто посеред вулиці або навіть під деревами…

Нагадаємо, що Європейський тиждень сталої енергії (EU SEW) – найбільший захід, який присвячений відновлюваним джерелам енергії та ефективному використанню енергії в Європі та за її межами. В рамках цього заходу в нашій громаді будуть проведені Дні сталої енергії 2024, які пройдуть з 21 по 27 червня 2024 року.

“Ця подія є надзвичайно важливою для нашого спільного майбутнього, адже вона спрямована на популяризацію енергозберігаючих технологій та підвищення рівня екологічної свідомості. Протягом цих днів у нашій громаді буде проведено низку заходів, присвячених використанню відновлюваних джерел енергії, зменшенню викидів парникових газів та підвищенню енергоефективності наших будинків і підприємств”, — анонсують на сторінці міської ради та закликають разом робити кроки назустріч чистішому та екологічно безпечному майбутньому для наших дітей.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору