Інформатор Калуш

ТРЕШ

На озері в Калуші загинула риба. За кілька днів до цього його довели до обміління

На озері в Калуші загинула риба. За кілька днів до цього його довели до обміління

Перед минулими вихідними від озера в районі вулиць Рубчака-Грушевського прокопали канаву. Цілі вихідні цим рівчаком з водойми сходила вода. Відтак рівень впав ледь не на половину. А ще — кілька днів нестерпної спеки… Вчора стало відомо про масову загибель риби у водоймі.

Хто і навіщо прокопав канаву, з’ясовував Інформатор.

На благоустрій водойми калушани чекають вже багато років. Адже кожна нова влада у місті обіцяє зробити тут гарну відпочинкову зону… Поки що обходилося лише періодичним підсипанням та вирівнюванням берега зусиллями комунальників. Але минулої п’ятниці біля озера несподівано попрацювала техніка: вирили рів. Ним вода з озера почала активно стікати та “губитися” десь у трубі під землею.

За вихідні озеро почало міліти на очах, а мікрорайоном “попливли” чутки: хтось припускав, що воду спускають, щоб очистити водойму, хтось — що спустять, засиплять землею і віддадуть під забудову…

Заступник міського голови Богдан Білецький, до якого Інформатор звернувся за коментарем, запевнив: нічого подібного. Прочистили, за його словами, водовідвідну канаву, яка була в неналежному стані, занедбана.

“Якщо з озера трохи зійшла вода, то це лише свідчить, що її набралося забагато якраз через те, що канава не виконувала свою функцію”, — запевнив посадовець.

Утім, вже за кілька годин стало відомо про загибель риби у водоймі. Цього дня, нагадаємо, в Калуші була спека — понад 30 градусів тепла.

“Озеро заросле, там на 20 сантиметрів впав рівень води. Через те, що озеро тепле, риба задихнулася”, — прокоментував начальник управління ЖКГ Тарас Фіцак.

При цьому питанню про прокопану канаву він відверто здивувався:

“А хто копав? Де?”

Оглянувши світлини, посадовець пообіцяв розібратися, бо, з його слів, ні автодор, ні енергетична компанія там нічого не копали.

“Рівень води в озері має від метра до двох у різних місцях. Зараз — впав у середньому на 60 сантиметрів, — коментує Інформатору один із мешканців мікрорайону, де сталося це екологічне лихо. — Приблизно такої ж глибини є і прокопаний рів. Не потрібно бути великим експертом, щоб зрозуміти причинно-наслідковий зв’язок між прокопуванням канави, падінням рівня води та втратою кисню у водоймі. Такі роботи взагалі не можна виконувати у літню пору. Тому це відверта халатність. Чи понесе за неї хтось відповідальність?”

Додамо, що річки та озера у багатьох населених пунктах є їхньою окрасою. Де немає природних водойм — будують фонтани. Калуш тим часом свою водойму вбиває…

Тетяна Кіндюх 

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

 

Нагору