Інформатор Калуш

ВЛАДА

Хотіли дати мільйон, але поки що нуль. У Долині не зійшлись на сумі допомоги для франківського вишу

У Долині не зійшлись на сумі допомоги для франківського вишу

У Долині хочуть з бюджету виділити допомогу Івано-Франківському технічному університету нафти і газу, який нещодавно постраждав внаслідок ракетної атаки рф. На сесії сьогодні йшлося про мільйон гривень. Але депутати рішення не підтримали.

Повідомляє Інформатор.

Бажання допомогти університетові депутати Долинської міської ради публічно задекларували минулого тижня під час сесійного засідання.

“Ми — нафтове місто. Багато наших людей навчалося в цьому університеті і продовжують навчатися там. Тому на наступну сесію пропоную винести рішення щодо допомоги університету”, — звернувся до колег депутат Святослав Димид.

Міський голова Іван Дирів, коментуючи цю пропозицію зазначив, що він особисто зв’язувався з ректором і робота щодо виділення коштів з бюджету громади вже йде.

Сьогодні під час засідання сесії питання винесли на затвердження. З’ясувалося, що йдеться про виділення 1 мільйона гривень. Проте, перед сесійним засіданням це питання не розглядали на бюджетній комісії. Не розглядала питання і освітянська комісія (а зміни стосувалися саме програми розвитку освіти. — Авт.).

“На жаль, комісія (бюджетна. — Авт.) не зібралася. Це — справа комісії. Не може чекати університет, який постраждав, не можуть чекати люди — збереться наша комісія чи не збереться…” — зазначив очільник громади, додавши, що це не є перешкодою для розгляду питання на сесії.

Депутатка Алла Шевченко натомість зазначила наступне:

“Ми надаємо мільйон університету в той час, коли жодної гривні не спрямували на укриття, коли в нас купа проблем у школах, коли мене діти питають, чого вони мають скидатись на м’ячі… Ви з хати несете останню копійку, коли ваші діти не мають що їсти. Так, університету треба допомогти. Я підтримую це. Але 200-300 тисяч, а не мільйон, коли наші діти поза межею доступних умов”. 

“Не забувайте ще про те, що ми входимо в осінньо-зимовий період, — додав депутат Микола Занкович. — Жоден заклад загальної середньої освіти, дошкільної та позашкільної освіти не забезпечений паливно-мастильними матеріалами. В нас є по одному генератору, але вони будуть забезпечувати, як правило, роботу котелень. А що ми будемо робити, коли настануть холоди і нам треба буде забезпечувати життєдіяльність закладів. Це і бухгалтерія закладів освіти, і заступники мають комп’ютери і кабінети інфорамтики. В нас генераторів немає. Інших засобів теж. А ми так без рішення комісії освітньої готові виділити мільйон…”

Ні мільйона, ні десяти чи навіть ста, апелював Іван Дирів, не вистачить, аби забезпечити заклади освіти. Та електроенергія, каже він, яка буде забезпечувати роботу комп’ютерів, від дизельних генераторів насправді буде золотою. Тож, міський голова наполягав на виділенні коштів для університету.

“Це з резервного фонду. Він на це і передбачений, на такі випадки. Реально сталася біда… Ту саму суму ми отримуємо від університету в рік як від навчального майданчика, який у нас є. Ми не можемо цей рік віддати?” — наполягав посадовець.

Зрештою проєкт рішення поставили на голосування. 17 депутатів міської ради його підтримали. Але цієї кількості для прийняття рішення замало. Тож, наразі допомоги від Долинської громади університет не отримає.

Зазначимо, що вже після розгляду цього питання — в одному з наступних — стало відомо, що 1 мільйон гривень — це увесь резервний фонд громади, затверджений на поточний рік. З цього фонду кошти зазвичай виділяють на боротьюбу з повенями, пожежами чи іншими стихійними або надзвичайними ситуаціями, які можуть виникати у громаді.

Нагадаємо, удосвіта 22 червня був потужний ракетно-авіаційний удар по об’єктах критичної інфраструктури в різних регіонах України, у тому числі — і на Прикарпатті. В області були влучання. 

До теми: Мінус корпус і сто мільйонів — ректор розповів про наслідки атаки на франківський університет

ФОТО університету після ракетної атаки — з архіву Інформатора

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору