Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

У Парижі стартують Олімпійські ігри 2024 року. Вперше в історії буде відкриття на воді

ітні Олімпійські ігри 2024 у Парижі. Суспільне Культура

Сьогодні, 26 липня, у Парижі відбудеться церемонія відкриття Літніх Олімпійських ігор 2024 року. Це головна спортивна подія цього літа, яка збере у столиці Франції найкращих атлетів з усього світу.

Інформатор розповідає.

Церемонія відкриття розпочнеться о 20:30 за центральноєвропейським часом, що відповідає 21:30 за київським. Цьогорічне відкриття буде особливим: вперше в історії Олімпіад воно пройде поза олімпійським стадіоном — на воді. Національні збірні на човнах пропливуть 6 кілометрів по річці Сена. Це унікальне дійство розпочнеться з мосту Аустерліц і завершиться на площі Трокадеро, оминаючи такі знамениті локації, як острів Сіте з собором Паризької Богоматері, площу Згоди, Великий палац, “Дім Інвалідів” та міст Александра III.

Форма національної збірної України для Олімпіади-2024 Facebook / НОК України та олімпійська команда Спортсмени демонструють форму, в якій національна збірна постане на Олімпійських іграх-2024 Facebook / НОК України та олімпійська команда Спортсмени демонструють форму, в якій національна збірна постане на Олімпійських іграх-2024 Facebook / НОК України та олімпійська команда

Форма національної збірної України для Олімпіади-2024. Фото: НОК України та олімпійська команда

Олімпійські ігри в Парижі триватимуть з 26 липня по 11 серпня і відбуватимуться як у самому Парижі, так і за його межами. Глядачі з усього світу зможуть спостерігати за подіями в прямому ефірі на каналах групи France Télévisions.

Україні спортивні події транслюватимуть на телеканалі Суспільне Спорт, місцевих телеканалах Суспільного Мовлення та диджитал-платформі Суспільне Спорт. Загалом, платформа вестиме спортивні трансляції Олімпіади приблизно 200 годин.

Олімпіада пройде в Парижі вперше з 1924 року. В програму заходів до Літніх Олімпійських ігор додали “Культурну Олімпіаду”. Вона передбачає комплекс подій, який презентує країну-господарку та є мостом між культурою і спортивними традиціями Олімпіади. Муніципалітет Парижу, регіон Іль-де-Франс та міністерство культури Франції почали “Культурну Олімпіаду” ще у 2023 році. До неї ввійшли понад 1000 заходів та безліч культурних і громадських інституцій, зокрема Лувр, Музей-де-Орсе, Центр Помпіду та інші.

“Культурну Олімпіаду” придумав Міжнародний олімпійський комітет, щоб віддати належне традиціям Олімпійських ігор. Понад 2000 років тому вони були не просто спортивним заходом, а важливим культурним і релігійним дійством — вшануванням культу Зевса. Через язичницькі корені події та жертвоприношення античну Олімпіаду заборонив проводити римський імператор Феодосій I у 393 році нашої ери.

Олімпійські ігри в Парижі 2024 року будуть пам’ятними ще й тому, що церемонія відкриття проходитиме на Сені, яка спеціально до цього заходу була очищена. Протягом століття річка була настільки забруднена, що купання в ній було заборонено. Однак до Олімпіади влада Парижа виділила 1,4 млрд євро на очищення водойми. Ця робота дозволила провести не тільки церемонію відкриття, але й три олімпійські та паралімпійські змагання — тріатлон, марафонське плавання та паратріатлон.

Човен рятівників пропливає по річці Сена під час репетиції церемонії відкриття Олімпійських ігор у Парижі 2024 року. AP/Aurelien Morissard

Човен рятівників пропливає по річці Сена під час репетиції церемонії відкриття Олімпійських ігор у Парижі 2024 року. Фото: Aurelien Morissard

Окрім самої церемонії, на глядачів чекає насичена програма заходів у регіоні Іль-де-Франс, включаючи міста Вінсен, Сен-Квентін-ан-Івелін та Ла-Курнев, які доклали всіх зусиль для забезпечення цікавих та різноманітних подій.

Україну на Олімпійських іграх 2024 року представлятимуть 140 спортсменів, які змагатимуться у різних видах спорту. Подробиці про остаточну заявку збірної можна знайти на Суспільне Спорт.

Не пропустіть можливість стати частиною цієї грандіозної події! Навіть якщо у вас немає квитків, ви можете насолодитися церемонією та змаганнями, дивлячись їх у прямому ефірі вдома, з родиною або друзями, у барах та фан-зонах.

Матеріал додано посилаючись на Суспільне Культура та Sortiraparis.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

 

Нагору