Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Не припікати і не висмоктувати отруту: що робити, якщо вкусила гадюка

Змія

У спекотні дні змії частіше шукають прохолодні і вологі місця, тому випадкове наштовхування на них може стати причиною укусу. Важливо знати, як діяти у такій ситуації, щоб зменшити ризик серйозних наслідків.

Інформатор розповідає, посилаючись на МОЗ України.

Незважаючи на те, що укуси гадюк рідко призводять до смерті, потрібно якомога швидше звернутися за медичною допомогою. Отрута гадюки може викликати серйозні симптоми, зокрема болючий набряк, зниження тиску, головний біль, запаморочення та проблеми з диханням. Особливо небезпечними укуси є для дітей, людей похилого віку і тих, хто має ослаблений імунітет.

Якщо укус стався, спочатку намагайтеся зберігати спокій і зменшити рухливість постраждалого, адже надмірна активність може прискорити поширення отрути в організмі. Зніміть з ураженого місця одяг, взуття і прикраси, щоб не створювати додатковий тиск на рану. Накладіть стерильну пов’язку з антисептиком, щоб запобігти інфекції. Дайте постраждалому пити воду, оскільки рясне пиття важливе для підтримки гідратації організму.

Якщо у вас є аптечка, дайте постраждалому 1-2 таблетки антигістамінних препаратів. Під час транспортування до лікарні тримайте уражену кінцівку піднятою і, якщо є можливість, прикладіть до рани лід, обгорнутий у тканину. Це може допомогти зменшити набряк і біль.

Не варто намагатися самостійно обробляти рану або припікати її. Не накладайте джгут і не висмоктуйте отруту, оскільки це може лише погіршити ситуацію і піддати ризику зараження. Важливо уникати вживання алкоголю, оскільки він може погіршити стан постраждалого.

Найголовніша допомога для постраждалого – медична, тому якнайшвидше доправте постраждалого у лікарню. В Україні є антитоксин проти зміїної отрути. МОЗ уже затвердив розподіл антитоксину між регіонами. Нагадаємо, 1500 доз антитоксину проти зміїної отрути Україна отримала від Посольства Індії у якості гуманітарної допомоги. Ці ліки мають сертифікат якості GMP.

А як же уникнути укусу змії?

Щоб запобігти укусам змій, одягайте довгі штани і високі черевики, заправляючи штани в черевики. Це створює додатковий захист від укусів. Перед тим як сісти на траву, камінь або дерев’яну колоду, перевірте їх, постукавши палицею або пошурхотівши, щоб відлякати змію. Змії зазвичай утікають від людей, почувши звук чи відчувши рух. Проте в спеку їхня поведінка може змінюватися, тому додаткові перевірки завжди корисні.

Не торкайтесь неперевірених предметів руками, таких як старі пні або купи сіна. Краще користуйтеся палицею для перевірки таких місць. Якщо ви натрапили на змію, не робіть різких рухів, оскільки це може спровокувати її на агресію. Змії, як правило, не нападають першими і проявляють агресію лише у разі небезпеки.

Також читайте: Матір оштрафували за те, що її донька постраждала від укусу змії та Види змій, які поширені на Прикарпатті | Що робити при укусах плазунів?

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору