Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Важливі рекомендації для захисту сільгоспкультур: що очікувати у серпні 2024 року

Прогноз

Спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області підготували прогноз фітосанітарного стану та рекомендації щодо захисту основних сільськогосподарських рослин у серпні 2024 року. Цей прогноз стане корисним для землекористувачів та власників земельних ділянок.

Інформатор пише, посилаючись на Головне управління Держпродспоживслужби в Івано – Франківській області.

В серпні, при високих температурах, шкідливість фітофагів зростатиме, а також відбуватиметься передчасне дозрівання врожаю. Моніторинг фітосанітарного стану сільськогосподарських рослин буде важливим для контролю чисельності шкідливих ентомологічних та фітопатологічних організмів і своєчасного застосування засобів захисту рослин.

У плодових насадженнях продовжуватиметься літ, яйцекладка другого покоління та шкідливість личинок першого та другого поколінь яблуневої плодожерки. В умовах спекотної та сухої погоди особливо шкідливими будуть сисні шкідники, такі як попелиці, плодові кліщі, медяниці та щитівки.

При помірній вологості повітря в насадженнях зерняткових дерев продовжуватиме розвиватись парша та плодова гниль. Зимові сорти яблуні потрібно обприскувати фунгіцидами проти парші, плодової гнилі та інших хвороб плодів не пізніше ніж за 20 днів до початку збирання врожаю, відповідно до “Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні”.

На виноградниках продовжиться розвиток кліщів. За сприятливих погодних умов виноградники можуть бути уражені хворобами, зокрема оїдіумом та мілдью. Для боротьби з хворобами необхідно проводити обробки дозволеними фунгіцидами з урахуванням “строків очікування”, а проти кліщів (при наявності 5-8 екз./листок) слід застосовувати відповідні інсектициди.

Всі роботи з обмеження чисельності шкідливих організмів потрібно проводити при перевищенні економічного порогу шкодочинності, суворо дотримуючи правил техніки безпеки при роботі з пестицидами та агрохімікатами, використовуючи лише дозволені препарати згідно з “Державним реєстром пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні”. До роботи з пестицидами і агрохімікатами допускаються лише особи, які пройшли відповідне навчання та мають посвідчення про право роботи з пестицидами.

Детальний прогноз фітосанітарного стану та рекомендації щодо захисту інших сільгоспкультур у серпні 2024 року можна прочитати або завантажити на офіційному вебсайті Головного управління за посиланням: Прогноз фітосанітарного стану.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору