Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

У лісах Прикарпаття є гриби, які збирати не варто, навіть якщо вони їстівні

Не збирайте цих грибів, навіть — їстівних

Влітку погодні умови не надто сприяли росту грибів, тож, чимало прикарпатців покладають надії на осінній сезон та вже — у передчутті грибних зборів. Хтось чекає молодого місяця, хтось — дощу…

Інформатор тим часом вирішив нагадати, які гриби, що трапляються у лісах Івано-Франківщини та у Карпатах, є рідкісними та зникаючими. Не збирайте їх, навіть якщо вони їстівні!

Сироїжка синювата 

Гриб має статус вразливого і є їстівним. Відноситься до родини Сироїжкових. Причини зміни чисельності — збирання населенням, вирубування лісів. Росте в хвойних (соснових, ялинових, ялицевих) лісах, а також на ґрунті. Шапочка гриба може мати різні відтінки: темно- або синювато-фіолетова, винно-червона, винно-коричнева, пурпурова, також сіро-рожева або сіро-вохриста.

Цікаво, що в Червоній книзі України цей гриб описаний як такий, що не трапляється на Івано-Франківщині. Проте, в наших лісах він таки є.

Боровик бронзовий

Гриб був занесений у Червону книгу в 2021 році зі статусом вразливого. Росте поодиноко або групами по 2-3, переважно у дубових лісах. Вирізняється шапочкою бронзового кольору з оливковим відтінком (буває також шоколадно-коричнева і чорно-коричнева) зверху, а знизу — біла чи зеленкувато-жовта. На відміну від візуально схожих “родичів” цей гриб не синіє. Вважається цінним їстівним грибом, але з огляду на його статус краще не зривайте.

Шишкогриб лускатий 

Гриб належить до родина Боровикових та має статус зникаючого. Причини зміни чисельності — вирубування пралісів та збирання населенням. Росте у листяних, хвойних (переважно ялинових) та мішаних лісах, на ґрунті чи занурених у ґрунт залишках гнилої деревини. Трапляється переважно поодинці, спорадично. У лісах на Калущині грибники на нього натрапляють. Гриб їстівний.

Квітохвісник Арчера, антурус Арчера

Належить до родини Решіточникових та до 2021 року мав статус зникаючого (повний перелік виключених грибів можна знайти тут). В Україні росте в межах Івано-Франківської та Закарпатської областей, переважно в районі карпатських лісів. Любить мішані ліси з бука, граба, дуба, ясена, сосни, видів клена та верби тощо. Попри те, що гриб уже виключений з Червоної книги, трапляється він ще рідко, у вигляді поодиноких або зібраних у групи по 6-8 (рідко 15) плодових тіл.

Як карають за збір чи знищення червонокнижних грибів?

За порушення законодавства у сфері охорони, використання та відтворення рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України, особи притягаються до відповідальності згідно з законом.

Адміністративна відповідальність передбачається Кодексом України про адміністративні правопорушення, зокрема статтею 90, відповідно до якої на порушника може бути накладено штраф від 20 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340-510 гривень) з конфіскацією незаконно добутого.

Поряд з цим, відповідно до статті 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення , за порушення порядку придбання, збуту чи розповсюдження об’єктів тваринного або рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, передбачена відповідальність у вигляді накладення штрафу від 100 до 215 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700-3655 гривень)з конфіскацією об’єктів тваринного або рослинного світу.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору