Інформатор Калуш

ВЛАДА

Мінфін розраховує на 8 мільярдів гривень від економічного бронювання щомісяця

Гетьманцев

В Україні можливе введення економічного бронювання від мобілізації вже цього року.

Ділиться Інформатор, посилаючись на РБК-Україна.

Про можливість запровадження економічного бронювання в найближчому часі повідомив голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев в інтерв’ю РБК, підтвердивши реальність цієї ініціативи, але зауваживши, що питання є складним з соціально-політичної точки зору.

Це складне соціально-політичне рішення. Бо такий підхід розмежовує людей під час війни. Крім того, є питання сприйняття цього рішення військовими, що дуже важливо в контексті демобілізації, яку ми не можемо фізично зробити. Це дуже соціально чутливе питання“, – говорить Гетманцев в інтерв’ю РБК-Україна.

Гетманцев також зазначив, що це одне з найскладніших питань за останні п’ять років, яке неможливо вирішити так, щоб усі були задоволені. Він додав, що питання економічного бронювання є чутливим і може загострити соціальні суперечності в країні.

Згідно з розрахунками Міністерства фінансів, щомісячні надходження в бюджет від економічного бронювання можуть становити близько 8 мільярдів гривень, враховуючи, що більшість військовозобов’язаних, які нині працюють за зарплату менше 35 тисяч гривень, отримуватимуть саме цю суму.

Я вважаю, що критерій для бронювання у вигляді розміру “білої” зарплати повинен бути. Це сприятиме детінізації та виведенню зарплат з “тіні”. І в цьому контексті – це правильне рішення“, – підкреслив він.

Однак Гетманцев зазначив, що ресурс, на який можна розраховувати, не є гарантованим.

Не можна стовідсотково бути впевненим, що отримаєш ці гроші. Мінфін порахував 8 млрд гривень на місяць – ну дай Боже, щоб вони були“, – додав він.

Згідно з даними Держстату, середня заробітна плата штатних працівників у першому кварталі 2024 року склала 18,9 тисяч гривень.

Нагадаємо, раніше Інформатор повідомляв, що з початку 2024 року обговорювали можливість економічного бронювання військовозобов’язаних за сплату високих податків або щомісячний платіж. Однак ці ідеї були відхилені через побоювання щодо браку кадрів і негативну реакцію в війську. Був зареєстрований новий законопроєкт №11308, який пропонував автоматичне бронювання для офіційно працевлаштованих осіб і підприємців, за умови сплати податків не менше мінімальної зарплати.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору