Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Дочекалися дощу — чи є гриби у лісах на Калущині? | ФОТО

Дочекалися дощу — чи є гриби у лісах на Калущині? | ФОТО

В очікуванні осінного грибного сезону чимало прикарпатців із нетерпінням чекали дощів. Ось вони і прийшли: то крапає, то ллє уже кілька днів. Але чи можна говорити про початок активного росту грибів у лісах довкола Калуша та у горах?

Інформатор на вихідних, що минули, перевіряв сам та питав у грибників. Ділимось результатами нашого “дослідження”.

Зазначимо, що у селах в радіусі 10-15 км довкола Калуша грибних місць загалом дуже багато. Серед доволі популярних — Кадобна і Болохів, Станькова і Довгий Войнилів, Ріп’янка та Яворівка. Чи є там гриби, запитували у місцевих та підглядали у тематичних чатах. Якщо коротко, то вердикт такий: гриби трапляються, але білі — рідко.

“Немає грибів. Знайшов у суботу кілька червоних і все. Ні білих, ні опеньків чи моховиків ще немає. Трапляються сироїжки, але я їх не збираю”, — ділиться калушанин Роман, який прогулявся лісом неподалік Яворівки.

Про Кропивник та Підмихайля люди написали, що грибів немає. Щодо Кадобної є такий коментар:

“Кадобна сьогодні до 20 шт молодих червоняків, на білих, на жаль, не натрапив”.

А в Болохові 15 вересня у лісі було так:

А трохи далі від Калуша? Може у горах?

Друзі Інформатора були цього тижня на грибах у Липовиці та Лугах. Повернулися, розповідають, також з результатом близьким до нічого.

Ось світлина з Небилова за 14 вересня:

Натомість перед вихідними почали з’являтися повідомлення, що гриби починаються в Осмолоді. У неділю Інформатор обстежив декілька схилів у цьому населеному пункті.

Зазначимо, що день був чудовим: сонячна погода, вранці ліси довкола парували, хоча повітря було доволі прохолодним — +3 градуси. Машин як на сезон збору грибів небагато, що з одного боку, сигналізувало про відсутність грибів, а з іншого — давало надію бути першими…

Але у ялинових лісах карпатських білих пощастило знайти небагато. Траплялися дуже старі — настільки, що вони буквально сипалися на очах. Хоча загалом і таких небагато. Молодих — дуже поодиноко: за пів дня ходу лише кілька. Та і ті — на схилах мішаних лісів у більш трав’янистій місцевості.

Трохи більше — лисичок: трапляються цілі галявини. Але ці грибочки також часто виглядали вже перерослими.

Окрім Осмолоди, популярними серед тих, хто їздить на гриби в нашому регіоні є села Мислівка та Вишків. Їх ми цього разу не інспектували, але початок грибного сезону там зазвичай супроводжується численними відповідними дописами у соцмережах та коментарями зі світлинами. А зараз у соцмережах — затишшя. Тож, найвірогідніше, що ситуація там така ж, як і загалом у регіоні.

“Гриби надто спортивні — поодинокі. Очікуємо осінніх після дощів, які пройшли днями”,резюмує власний похід за дарами лісу Михайло Кулик із Рожнятівщини.

Його допис чудово резюмує і нашу публікацію: грибів у лісах зараз немає, але на найближчі дні ще прогнозують потепління, а на вихідні — сонце, тож, все ще попереду…

До теми: У лісах Прикарпаття є гриби, які збирати не варто, навіть якщо вони їстівні

 

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору