Калуш До сайту

Поки сини на фронті, батько з волонтерами перетворює урожай з їхнього саду на допомогу ЗСУ | ФОТОРЕПОРТАЖ

У селі Станькова на Калущині чоловік, два сини якого перебувають на фронті, разом із приїжджими волонтерами та мешканцями села збирає та переробляє тонни яблук із саду, що колись закладали разом. 6 гектарів впорядкувати самотужки йому не під силу. Тож, заручившись підтримкою небайдужих, вже третю осінь чоловік віддає увесь урожай для потреб фронту. Торік робили сік, цьогоріч — ще і сушать яблука. 

Інформатор побував у яблуневому саду села Станькова, що у Верхнянській громаді, та познайомився з людьми, які долучились до волонтерської акції зі збору яблук для допомоги військовим.

Цього року зібрані яблука будуть використані для сушіння, в той час як в попередні роки — це вже третій рік — з них виготовляли сік у пакетах. Таким чином, кожного року військові отримували сік або, як цього разу, висушені яблука.

Ігор Слюзар — батько співвласників саду “Фрутс Україна”, які зараз перебувають на фронті. Чоловік каже, що через війну їхня ферма стикнулася з низкою викликів. Сад належить двом родинам — Слюзарів та Опайнистих, які спільними зусиллями розвивали ферму. Однак через війну догляд за садом став значно складнішим, і допомога волонтерів стала життєво необхідною.

Це вже третій рік поспіль, коли люди приходять сюди, щоб допомогти зібрати яблука. Волонтери стали справжньою підтримкою для нас. Особливо зараз, коли через війну важко знайти робітників“, — пояснює Ігор Іванович.

Минулого року волонтери виготовили близько 600 літрів соку (200 пакетів), що були передані військовим.

Ігор Іванович каже, що раніше на фермі працювало більше людей, а цього року ситуація ще більше погіршилася. Знайти працівників майже нереально. Та і виготовлення соків зараз економічно невигідне:

Бачимо, що багато хто поїхав, багато хто просто не має змоги приїхати і допомогти. Але ті, хто з нами, роблять велику справу. Попередні роки ми виготовляли сік й допомагали армії таким чином. Але зараз через зростання витрат на електроенергію, пакети та інші ресурси виготовлення соку стало дуже дорогим“.

Цього року волонтери зосередилися на зборі свіжих яблук для сушки.

Тепер ми збираємо яблука і плануємо їх передавати напряму військовим — стільки, скільки вдасться зібрати. Сад у нас великий, близько шести гектарів, і робити всю роботу самому дуже складно, особливо коли двоє моїх синів зараз військові, але раніше всім займалися вони“, — продовжує фермер.

До збору яблук приєдналися волонтери від калуської ГО “Чисті серця”, які неперший рік активно беруть участь у цьому заході. На цей момент допомагають семеро волонтерів, але кличуть й інших. Адже збір яблук триватиме ще в найближчі дні й потрібні помічники.

Кожен волонтер виконує свою частину роботи, що значно полегшує процес збору врожаю для фермерів.

Волонтер Ян, який бере участь у зборі вже не перший рік, ділиться своїм досвідом:

Ми зібрали десь на двох 15 мішків яблук, але це тільки перший день. Плануємо працювати тут ще тиждень, а моя мама теж приєдналася до допомоги. Вже збирали минулого року, дізналися про акцію через “Чисті серця”. Того року нас було більше, десь 15-20 людей, і робота йшла швидше. Але зараз кожен робить, що може, тому з наступного дня плануємо збирати по 10 мішків на людину“.

Організовано все максимально зручно для волонтерів: їх забезпечують канапками та чаєм, організовують транспорт до місця збору і назад — у Калуш.

Ігор Іванович додає:

Це важливо, щоб люди мали можливість працювати комфортно. Тож, дбаємо про те, щоб їхня допомога була винагороджена не лише подяками, але й зручними умовами“.

Частину зібраного врожаю планують продати. А виручені кошти — передати на придбання дрона для знайомих військових із Калуша.

Це наш спосіб допомогти армії. Ми хочемо адресно передати гроші на дрон, щоб підтримати тих, хто зараз захищає нас на фронті“, — каже чоловік.

Збір яблук триватиме орієнтовно два тижні, і ферма запрошує всіх небайдужих долучитися до волонтерської акції. Якщо ви хочете приєднатися до збору яблук і провести час у красивому саду, звертайтеся до волонтерів ГО “Чисті серця” через їх офіційну сторінку.

Кожен, хто приїде допомогти, може взяти трохи яблук і додому — як винагороду за свою працю.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08