Калуш До сайту

У Калуші навчали підлітків, як уникнути небезпеки від мін та снарядів | ФОТО

У Калуській громаді, 19 вересня, підліткам провели тренінг із мінної безпеки, під час якого їм розповіли про небезпеку вибухонебезпечних предметів. Організатори наголосили на важливості таких знань, адже були випадки, коли люди, не усвідомлюючи загрози, кидали снаряди у багаття, що могло призвести до трагічних наслідків.

Розказує Інформатор.

Попри те, що Калуш знаходиться далеко від зони бойових дій, знання про міни та снаряди можуть бути критично важливими для безпеки кожного громадянина. Тренінг провели в Центрі життєстійкості Калуської громади, де підлітки дізналися про різні види мін та снарядів, а також про те, як поводитися у разі їх виявлення.

Тренінг провів Олег Волошин, головний фахівець цивільного захисту Калуського ГУ ДСНС. Він розповів підліткам про різноманітні вибухові пристрої: від кумулятивних снарядів і касетних боєприпасів до невеликих мін типу “пелюстка”, які часто залишаються після бойових дій. Мешканцям важливо розуміти ризики, які несуть ці пристрої, та навчитися, як правильно діяти у разі їх виявлення.

Особливу увагу фахівець цивільного захисту приділив розповіді про старі міни та снаряди, які досі можна знайти в лісах Калущини та загалом в області — залишки часів Першої та Другої світових воєн. Він згадав випадок, коли у Карпатах під час вибуху від мінометного снаряда постраждали дерева, оскільки люди кидали його у вогонь для детонації. На щастя, постраждалих не було, але це ще раз підкреслює важливість знань про безпеку.

Анна Шабуня, фасилітатор Карітас Івано-Франківськ, активно працює над підвищенням обізнаності населення щодо мінної небезпеки. Вона зазначила, що такі тренінги є вкрай важливими, особливо для підлітків, які повинні розуміти, з якими небезпеками вони можуть зіткнутися навіть у мирних регіонах. Організація подібних заходів у Калуській громаді стала можливою завдяки тісній співпраці з отцем Ігорем Пришляком, який підтримує ініціативи, спрямовані на збереження життя та здоров’я молоді.

Ми працюємо в Калуській громаді і організували цей захід, аби підлітки зрозуміли небезпеку мін та інших вибухонебезпечних предметів. В країні йде війна, і наша держава вважається однією з найбільш замінованих у світі, тому важливо розуміти, як діяти у таких ситуаціях. Особливо це стосується шкіл, які зараз часто мінують, і школярі мають знати, що робити, якщо вони бачать щось, що може детонувати. Ми плануємо провести серію подібних зустрічей, тому що знання, отримані під час цих уроків, необхідні всім, особливо тим, хто відвідуватиме території, де відбувалися бойові дії в майбутньому. Навіть якщо ці місця знаходяться далеко від нашого регіону, ризик зустріти вибухонебезпечні предмети залишається високим“, — розповіла Анна Шабуня.

Цей захід є ще одним кроком до підвищення обізнаності громадян про мінну небезпеку, що зберігає життя та здоров’я людей.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08