Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Вранці зібрав — увечері закрутив: калуський священник розповів, як консервує гриби

Осінь прекрасна пора для збору грибів, які так полюбляють українці. Тож кожен рушає до лісу, щоб першим знайти такі заповітні грибочки. Сьогодні о. Андрій Ляхович розкриє свої секрети консервації грибів. А ви вже збирали гриби?

Ділиться Інформатор.

Калуський священник із парафії святого Миколи (УГКЦ), що у Хотіні, о. Андрій Ляхович полюбляє ходити на тихе полювання. Нещодавно поділився з усіма користувачами Facebook своїми результатами збору грибів. Знайшов їх досить багато:

“І я пішов у розвідку на тихе полювання”, пише о. Андрій Ляхович з Хотіня

збір грибів у Калуші. Результати тихого полювання

Журналісти Інформатора не могли пройти повз та дізналися секретне грибне місце та навіть “священничий” рецепт консервації грибів на зиму. О. Андрій Ляхович із Хотіня розповідає, що збирав їх у рідному селі – Сівці-Калуській. Щодо консервації то розповідає, що робить все “на око і на смак”, тобто як сам пише на своїй сторінці “сам собі режисер”:

Взагалі-то мариную “на око і на смак”. Найперше, очищені гриби вимочую у соленій воді, хоч би годину. Потім відварюю 20-30 хв. У кастрюлю даю трохи лимонної кислоти для того, щоб гриби не темніли. В той же час окремо варю маринад. До маринаду даю на фантазію, або що є із наступного:

    • гвоздика,
    • перець горошковий та духмяний
    • шишки ялівцю
    • кмин
    • зуб часнику
    • 3-4 ложки цукру
    • 5-6 ложок солі. “

Усе ці компоненти, як розповідає священник УГКЦ, дає приблизно на 2-3 літри води. Звісно уся ця “тиха” справа не можлива без проб під час варіння. Важливо зварити хороший маринад, без якого гриби не матимуть взимку такого чудового смаку:

“Потім пробую. Маринад має бути дуже добре солений. Коли він закипає вливаю трохи оцту. Потім відварені гриби друшляком перекидаю в маринад і тримаю при кипінні 5-7 хв. Звідти у стtрилізовані банки перекидаю гриби разом зі спеціями і залиdаю маринадом”.

Особливістю процесу закривання у приватному секторі є бетон літньої кухні, який час використовуюють у господарських справах. о. Андрій жартує, що кожен, хто пробував його гриби зрозумів, що вони справді мариновані, а не просто сушені:

“Закрутив кришкою, перевернув, переніс у літну кухню на бетон і вкутав ковдрою. Так роблю вже кілткька років. Хто пробував мої гриби – починає розуміти, що мариновані, то не просто сушені” 

В день збору грибів, йому вдалося закрутити 13 банок маринованих грибів. Тож взимку сім’я матиме чим ласувати.

маринування та консервація грибів у Калуші

Ярослав Куцій

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору