Осінь – прекрасна пора для збору грибів, які так полюбляють українці. Тож кожен рушає до лісу, щоб першим знайти такі заповітні грибочки. Сьогодні о. Андрій Ляхович розкриє свої секрети консервації грибів. А ви вже збирали гриби?
Ділиться Інформатор.
Калуський священник із парафії святого Миколи (УГКЦ), що у Хотіні, о. Андрій Ляхович полюбляє ходити на тихе полювання. Нещодавно поділився з усіма користувачами Facebook своїми результатами збору грибів. Знайшов їх досить багато:
“І я пішов у розвідку на тихе полювання”, – пише о. Андрій Ляхович з Хотіня
Журналісти Інформатора не могли пройти повз та дізналися секретне грибне місце та навіть “священничий” рецепт консервації грибів на зиму. О. Андрій Ляхович із Хотіня розповідає, що збирав їх у рідному селі – Сівці-Калуській. Щодо консервації то розповідає, що робить все “на око і на смак”, тобто як сам пише на своїй сторінці – “сам собі режисер”:
“Взагалі-то мариную “на око і на смак”. Найперше, очищені гриби вимочую у соленій воді, хоч би годину. Потім відварюю 20-30 хв. У кастрюлю даю трохи лимонної кислоти для того, щоб гриби не темніли. В той же час окремо варю маринад. До маринаду даю на фантазію, або що є із наступного:
-
- гвоздика,
- перець горошковий та духмяний
- шишки ялівцю
- кмин
- зуб часнику
- 3-4 ложки цукру
- 5-6 ложок солі. “
Усе ці компоненти, як розповідає священник УГКЦ, дає приблизно на 2-3 літри води. Звісно уся ця “тиха” справа не можлива без проб під час варіння. Важливо зварити хороший маринад, без якого гриби не матимуть взимку такого чудового смаку:
“Потім пробую. Маринад має бути дуже добре солений. Коли він закипає вливаю трохи оцту. Потім відварені гриби друшляком перекидаю в маринад і тримаю при кипінні 5-7 хв. Звідти у стtрилізовані банки перекидаю гриби разом зі спеціями і залиdаю маринадом”.
Особливістю процесу закривання у приватному секторі є бетон літньої кухні, який час використовуюють у господарських справах. о. Андрій жартує, що кожен, хто пробував його гриби зрозумів, що вони справді мариновані, а не просто сушені:
“Закрутив кришкою, перевернув, переніс у літну кухню на бетон і вкутав ковдрою. Так роблю вже кілткька років. Хто пробував мої гриби – починає розуміти, що мариновані, то не просто сушені”
В день збору грибів, йому вдалося закрутити 13 банок маринованих грибів. Тож взимку сім’я матиме чим ласувати.
Ярослав Куцій
Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook, Telegram, TikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08