Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Білий чи “польський”? Просте питання розпалило дискусію у соцмережі

Білий чи "польський"? Просте питання розпалило дискусію у соцмережі

Активні збори грибів та вихваляння у соцмережах кошиками з відбірними лісовими дарами поволі завершується. Втім, групи грибників у соцмережах ще користуються попитом, а в обговореннях знаходять нові теми для суперечок.

Сьогодні Інформатор натрапив на майже 200 коментарів, які зібрало просте питання: “Як ви вважаєте, який гриб за смаковими якостями кращий, білий чи польський гриб?”

Для багатьох прикарпатців це питання начебто очевидне, адже білий гриб — от справжній скарб. Але що пишуть у коментарях?

А в коментарях до допису — реальна дискусія. Цікаво, що багато людей взагалі не оцінює смакових якостей зазначених грибів. а дає своє варіанти: рижик, зонтик, моховик, лисичка…

Ділимось деякими коментарями:

“Думаю, білий! Смаки в кожного різні! Польські люблю тільки із часником!”

“Жарити білий, мариновані — польські”.

“Мені і сушені польські ароматніші, ніж білі”

“Головне, щоб вони були”.

“За смаком є таке поняття що кожному своє. Мені білі тільки сухими подобаються. Для зимових борщів та картоплі з грибами. В баночку кращими вважаю полячки…”

“Рижик — самий кращий гриб по смаковим якостям, далі іде білий гриб. Польські, або польові гриби це не їстівні гриби, ніколи не брав не їв і не буду брати собі”

“Можна білий, готуючи, зіпсувати, а можна і з польського кулінарний шедевр створити”.

“Це як порівняти iPhone та всі інші телефони так і ви з білим”

Що це за гриб такий — “польський”?

Так називають вид грибів родини болетових — Boletaceae. Інші місцеві назви — “сосновий”, “чорний гриб”, “пісочник”, “моховик каштановий”…

Як пише Главред, польський гриб характеризується коричневою шапинкою діаметром від 10 до 12 см, яка має пористий нижній шар, що володіє блідо-жовтим або зеленуватим відтінком. Після дощу шапинка цього гриба стає слизькою і набуває темно-коричневе забарвлення. Однією з характерних особливостей польського гриба є його нижній шар, який при натисканні стає синюватим або бурого кольору. Відмінною рисою ніжки є те, що вона синіє при зрізі, потім стає бурою і в кінцевому підсумку набуває свій характерний жовтуватий відтінок.

Польський гриб любить кислий ґрунт і зазвичай його можна знайти біля підніжжя дерев або на моху, покритих пеньках в хвойних і листяних лісах. Ці гриби ростуть під соснами, ялинами, буками, дубами або каштанами. Сезон збору польських грибів триває з липня до жовтня, іноді навіть до листопада.

Після ретельної термічної обробки польський гриб можна обробляти різними способами, включно з маринуванням, заморожуванням, сушінням та смаженням. Своїми смаковими характеристиками він нагадує білі гриби, що робить його особливо популярним в приготуванні різноманітних страв.

Читайте також — У лісах Прикарпаття є гриби, які збирати не варто, навіть якщо вони їстівні

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

 

Нагору