Калуш До сайту

Нове провалля у Калуші в найближчі дні може “розростатися”

Наразі провальній воронці офіційно присвоїли номер, а у міській раді скликали засідання комісії ТЕБ та НС, під час якого напрацювали алгоритм дій щодо спостереження за новим проваллям та його ліквідації.

Пише Інформатор.

Інформація про утворення нової провальної воронки в районі вулиці Глібова в управління з питань надзвичайних ситуацій надійшла минулої п’ятниці. На місце, каже начальник цього відомства Іван Дембич, виїхала група фахівців, яка зафіксувала розміри провальної воронки. Вони на той час становили орієнтовно 12 на 15 метрів. Було також визначено, що до дороги — 50 метрів, а до найближчого житлового будинку — 100 метрів приблизно.

“На даному місці провальні воронки були у 2015 році, а потім — у 2021 та 2023 роках. Всіх їх ліквідовували за кошти бюджету. У 2021 році на відповідні роботи було використано 178 тисяч гривень, а у 2023-му —  81 тисячу 129 гривень”, — уточнив Іван Дембич.

Він також додав, що у понеділок на місце виїжджали ще раз і побачили, що візуально воронка суттєво збільшується у двох напрямках — на 2-3 метри. У даному мікрорайоні є ймовірність утворення нових провальних воронок, нагадав посадовець.

Наразі територія обгороджена сигнальною стрічкою. А у міській раді кажуть, що доведеться в режимі спостереження чекати стабілізації процесу просідання. Скільки це займе часу, достеменно невідомо — від кількох днів до тижнів. Але лише після цього можна буде братися за ліквідацію.

Наразі ж фахівцям доручили провести лабораторні дослідження рідкої фази новоутвореної воронки для встановлення зв’язку із підземними гірничими виробітками, а також — проводити візуальне спостереження за цим місцем.

Після стабілізації процесу просідання в управлінні будівництва та розвитку інфраструктури зроблять проєктно-кошторисну документацію, а відтак буде визначено потрібну для засипки воронки суму коштів… Додамо, що місто має намір звертатися до обласної адміністрації щодо виділення коштів співфінансування для ліквідації провалля.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08