Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Тихе полювання — не таке вже й тихе: в Україні збільшили штраф за незаконний збір грибів, горіхів та ягід

Нещодавно Верховна Рада України прийняла законопроєкт, відповідно до якого посилила відповідальність за незаконну вирубку лісів. Окрім цього, передбачені штрафи за незаконний збір ягід, горіхів та грибів. Про яку суму йдеться і за що реально можуть оштрафувати?

Ділиться Інформатор.

Відомо, що 10 жовтня 2024 року Верховна Рада України внесла зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо вдосконалення відповідальності за правопорушення у сфері захисту рослинного світу, лісокористування та протидії незаконному обігу деревини. Зокрема, йдеться у документі про те, що за збирання дикорослих плодів, горіхів, ягід з порушенням установлених строків їх збирання накладається відповідальність у вигляді накладення штрафу на суму:

  • від двадцяти п’яти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 425 грн до 850 грн (для громадян);
  • від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 1 700 грн до 5 100 грн (для посадових осіб);

Втім, про штрафування за збір грибів, горіхів чи ягід у лісі  не йдеться. Перед сумою штрафів вказано наступне:

“Самовільне здійснення побічних лісових користувань у лісах і на землях лісогосподарського призначення, на ділянках, де це заборонено або допускається тільки за лісовими квитками, а також порушення строків здійснення побічних лісових користувань”.

Простіше кажучи — штрафувати можуть, коли йдеться про промислові масштаби цих зборів або ж збір дикорослих плодів на територіях, де встановлені таблички про заборону. На решті територій (навіть у нацпарках), відповідно до чинного законодавства, збирати гриби і ягоди для власних потреб залишається дозволеним.

За схожі порушення штрафували й раніше, але суми були меншими: порушники платили штраф від 17 до 51 грн за незаконний збір грибів та ягід. Після того як закон набуде чинності, штраф значно збільшиться.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

 

Нагору