Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Королівське село та cпостерігач УГА в Гузієві: молодь представила відеовізитівку села на Калущині

Цими днями село Гузіїв відзначає 621-шу річницю від дня першої згадки. Активна молодь долучилася до відзначення Дня села, знявши відеовізитівку села, у якому розповідають про історію його розвитку та місцевих жителів.

Ділиться Інформатор.

Активна молодь Гузієваз нагоди відзначення річниці села зняли відеопрогулянку селом, де розповідають про його становлення та розвиток. Одне із історичних джерел свідчить, що у 1403 р. польський король Владислав ІІ Ягайло подарував Долину із деякими іншими місцевостями Жидачівського та Стрийського повітів своєму братові. У списку було зазначено 13 королівських сіл, серед який було село Гузіїв.

Раніше назва села звучала по різному: Гузелів, Гузєїв, Гузієв. У церковних візитаціях 18 століття назва передавалася як Гузійов або Узійов, а у метричних книгах за 1835 рік назва села була Гузіїв. Село стоїть у долині річок Свіча та Гериня. Поблизу села розміщені такі населені пункти як Гошів, Гериня, Болехів, Міжріччя та Підбереж. У 1820 році на території села було дві громади – Старий Гузіїв та Новий Гузіїв. Проте, вже у 1944 році вже значиться одне село Гузіїв.

У 1864 року громада Гузієва започаткувала правильну школу. У 1857 році, як йдеться в інших документах, йшлося про заснування школи. У 1903 році Долинська окружна влада зверталася до Львова з проханням допомогти із будівництвом нової школи у селі, адже стара вже розвалювалася.

“За розповідями старожилів, перша церква була біля Лугу неподалік садиби Василя Гендюра. Тепер це поле називають церквище. Друга церква була біля цвинтаря, де зараз місійний хрест.”, – зазначає молодь Гузієва.

Під час Першої світової війни поблизу села точилися важкі бої. У 1915 році, коли йшли бої, спостерігач УГА дивився у бінокль із церкви. Дівчата детальніше розповідають дану історію:

“Cпостерігач УГА дивився у бінокль із церкви.Це побачили вороги і запустили вогняну стрілу. Дерев’яна будівля церкви швидко зайнялася і згоріла”. 

 

Більше про село Гузіїв на Калущині можете дізнатися із відеомандрівки селом, що зняли його мешканці

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору