Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

П’ять пунктів та три таємні додатки: Зеленський офіційно озвучив план перемоги

Міжнародне співтовариство протягом декількох тижнів обговорювало питання плану перемоги, який Україна представила західним партнерам раніше. 16 жовтня 2024 року Президент України офіційно презентував план перемоги українській громадськості. Йдеться про 5 взаємопов’язаних пунктів, які повинні забезпечити перемогу України та завершення війни. 

Ділиться Інформатор, покликаючись на BBC News Україна

Володимир Зеленський виступив перед Верховною Радою та публічно представив план перемоги України, який демонструвався західним партнерам. Документ складається із 5 пуктів:

1 пункт — Україна в НАТО. Запрошення України до Північноатлантичного альянсу ще до завершення війни. За словами Володимира Зеленського, дане запрошення свідчитиме про неминучість євроінтеграційних процесів України.

2 пункт — Оборона. Йдеться про продовження операцій на території росії, а також зняття заборони стосовно ударів по території агресора. Пропонується спільне із партнерами збиття російської авіації, доступ до розвідувальних даних партнерів, а також розширення використання українських дронів, ракет та посилення систети ППО держави.

3 пункт —Стримування. Україна пропонує розмістити на своїй території комплексний неядерний стратегічний пакет стримування, який буде достатнім для захисту країни в майбутньому. Також йдеться про таємний пункт, про який вже знають лідери США, Великобританії, Італії, Німеччини та Франції. Президент України розкриваючи цей пункт сказав наступне:

“Коли Росія знає, що відповідь буде, і розуміє, яка це буде відповідь, вони обирають переговори та стабільне співіснування навіть зі стратегічними противниками”

4 пункт — Стратегічний економічний потенціал. За словами В. Зеленського Україна має великий природний та економічний потенціал, тому пропонує заключити договори із США та ЄС, що стосується спільного захисту та інвестування у видобуток і використання цих ресурсів.

5 пункт — Розрахунок на післявоєнний час. Володимир Зеленський зазначив, що після війни Україна матиме один із найдосвідченіших військових контингентів у світі, що стане запорукою забезпечення системи безпеки України.

Реакція західних партнерів

Без сумніву, цей план демонструвався західним партнерам, які поставилися до нього “практично та уважно”. Президент зазначив, що зараз Україна очікує відповіді щодо надання далекобійної зброї та зрушення з місця питання вступу України до НАТО. Однак, за словами президента України, поки немає конкретної відповіді.

Водночас, після представлення даного плану перемоги у Білому Домі, українська сторона заявляла, що до нього поставилися конструктивно. Військова частина не викликала заперечень з боку США, однак політична її складова потребує певних переговорів.  Додамо, що вперше Україна заговорила про план перемоги у серпні 2024 р. Тоді розпочався процес його обговорення із партнерами.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору