Інформатор Калуш

ВЛАДА

Нацбанк розпочне заміну банкнот 50 та 200 гривень старого зразка

Гроші Нові

З 1 листопада 2024 року Національний банк України розпочне поступову заміну старих банкнот номіналами 50 та 200 гривень на нові зразки, що забезпечить осучаснення грошового обігу в країні.

Ділиться Інформатор, посилаючись на Національний банк України.

Процес заміни банкнот відбуватиметься поступово. Громадянам не потрібно буде спеціально обмінювати старі банкноти, оскільки вони залишаться дійсними платіжними засобами.

Національний банк разом з банками вилучатиме з обігу старі банкноти, не видаючи їх для всіх видів готівкових операцій. Також Національний банк припинить їхню видачу банкам та компаніям з оброблення готівки. Коли старі банкноти потраплять до банків, вони не повернуться в обіг, а будуть вилучені та передані до Національного банку для подальшого перерахунку.

Гроші Нові

Ця заміна не вплине на готівкові розрахунки громадян, які не повинні вживати додаткових заходів для обміну. Основною метою заміни банкнот є підвищення якості готівки в обігу. Національний банк прагне оптимізувати готівковий обіг, замінюючи старі банкноти на сучасні з посиленою системою захисту. Завершення процесу заміни банкнот номіналами 50 та 200 гривень старого зразка забезпечить, що в обігу залишаться лише гроші сучасного покоління, що підвищить якість і надійність національної валюти.

Нагадаємо, що вже відбувається поступове вилучення з обігу старих банкнот, зокрема 1 та 2 гривні зразків 2003–2007 років, що розпочалось 1 жовтня 2020 року, 5, 10, 20 та 100 гривень старих зразків з 1 січня 2023 року, а також 500 гривень – з 1 серпня 2024 року.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору