Калуш До сайту

Нацбанк розпочне заміну банкнот 50 та 200 гривень старого зразка

З 1 листопада 2024 року Національний банк України розпочне поступову заміну старих банкнот номіналами 50 та 200 гривень на нові зразки, що забезпечить осучаснення грошового обігу в країні.

Ділиться Інформатор, посилаючись на Національний банк України.

Процес заміни банкнот відбуватиметься поступово. Громадянам не потрібно буде спеціально обмінювати старі банкноти, оскільки вони залишаться дійсними платіжними засобами.

Національний банк разом з банками вилучатиме з обігу старі банкноти, не видаючи їх для всіх видів готівкових операцій. Також Національний банк припинить їхню видачу банкам та компаніям з оброблення готівки. Коли старі банкноти потраплять до банків, вони не повернуться в обіг, а будуть вилучені та передані до Національного банку для подальшого перерахунку.

Ця заміна не вплине на готівкові розрахунки громадян, які не повинні вживати додаткових заходів для обміну. Основною метою заміни банкнот є підвищення якості готівки в обігу. Національний банк прагне оптимізувати готівковий обіг, замінюючи старі банкноти на сучасні з посиленою системою захисту. Завершення процесу заміни банкнот номіналами 50 та 200 гривень старого зразка забезпечить, що в обігу залишаться лише гроші сучасного покоління, що підвищить якість і надійність національної валюти.

Нагадаємо, що вже відбувається поступове вилучення з обігу старих банкнот, зокрема 1 та 2 гривні зразків 2003–2007 років, що розпочалось 1 жовтня 2020 року, 5, 10, 20 та 100 гривень старих зразків з 1 січня 2023 року, а також 500 гривень – з 1 серпня 2024 року.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08