Кутя, вареники з маком, голубці з тертої картоплі… До вечері напередодні Різдва українські господині завжди готують пісні страви, але навіть те, що вважається традиційним, насправді дуже суттєво відрізняються не лише у різних регіонах, а і в межах одного району.
Інформатор зібрав невелику добірку автентичних рецептів Калущини. Продовжуємо рубрику рецептами пісних голубців. Їх можна готувати не лише з рисом.
Рецепт №1: голубці з сушеними грибами
(рецепт із Рожнятівщини)
Інгредієнти:
- листя капусти (бажано квашене, якщо немає, то беріть свіжу капусту)
- рис
- цибуля
- морква
- сушені гриби
- сіль, перець, олія для тушкування начинки
Приготування:
Рис необхідно розпарити. Сушені гриби найкраще брати білі, але якщо немає, то підійдуть будь-які. Гриби відварити і порізати на дуже дрібні шматочки.
Беремо цибулю, чистимо і також дрібно нарізаємо кубиками. Нагріваємо сковорідку з олією й обсмажуємо цибулю до прозорості. Тоді додаємо натерту моркву, гриби і тушкуємо ще 10 хвилин. За бажанням можна додати зелень — січений кріп та петрушку. Вкінці посолити та поперчити, дати охолонути і з’єднати з рисом.
Готовою сумішшю начиняємо квашене капустяне листя (або розпарене листя свіжої капусти).
На дно каструлі викладаємо листя капусти і кілька листочків лаврового, а зверху щільно кладемо голубці. Заливаємо водою, в якій розводимо 2 столові ложки томатної пасти, доводимо до кипіння. Відтак зменшуємо вогонь і залишаємо тушкуватися на повільному вогні до готовності.
Голубці виходять гарного кольору і не потребують додаткових соусів або заливок. Можна зразу до столу.
Рецепт №2: голубці з тертої картоплі з лляною олією
(рецепт із села Довгий Войнилів Верхнянської громади)
Інгредієнти:
- листя капусти (свіже або квашене)
- 8-10 штук сирої картоплі
- 100-150 грам картопляного пюре (не зарідженого)
- 1-2 цибулі
- кілька ложок соняшникової олії
- лляна олія для приправляння перед подачею
Приготування:
Для приготування цієї страви можна використовувати як листя свіжої капусти, так і квашене. Смак таки добряче відрізняється, тому спробуйте обидва варіанти та оберіть на майбутнє на свій смак. Більш давнім рецептом є той, де використовують квашене листя. Його попередньо бажано трохи відмочити у холодній воді, щоб забрати зайву сіль та кислість.
Сиру картоплю потрібно натерти на терці (приблизно половину чи трохи більше на зовсім дрібній, а решту — на грубшій). З’єднати докупи, перемішати і поставити на легенький вогонь (бажано це робити в алюмініємову посуді чи іншому, в якому не прихопиться і не підгорить). Цей етап потрібен для того, щоб випарувати з картоплі зайву рідину. Але варити до готовності терту картоплю не потрібно! Достатньо потримати її на плиті чи кухні кілька хвилин.
Далі до тертої картоплі додати ще кілька ложок картопляного пюре, яке також допоможе зробити масу більш густою. На найдрібнішій терці подрібнити і цибулю й також додати її. Зі спецій — сіль, перець.
На дно каструлі, в якій будете варити голубці, влийте 2-3 ложки соняшникової олії та застеліть її листям капусти. Далі потрібно накрутити голубців, викласти їх тугенько, до половини залити холодною водою і поставити на маленький вогонь. Варити до готовності.
А готову страву найкраще подавати, гарно поливши лляною олією. Можна також використовувати підсмажену на соняшниковій олії цибульку.
Нагадаємо, що кутю на Калущині теж готують по-різному. З автентичними рецептами можна ознайомитися тут.
Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook, Telegram, TikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08