Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Святвечір на Калущині: три рецепти давніх рідких страв

три рецепти давніх рідких страв

Кутя, вареники з маком, голубці з тертої картоплі… До вечері напередодні Різдва українські господині завжди готують пісні страви, але навіть те, що вважається традиційним, насправді дуже суттєво відрізняються не лише у різних регіонах, а і в межах одного району.

Інформатор зібрав невелику добірку автентичних рецептів Калущини. Публікуємо сьогодні рецепти гарячих страв.

Рецепт №1: рідкі гриби з пшоном та квашеною капустою
(рецепт із Рожнятівщини)

Інгредієнти:

  • 1,5 л сушених грибів
  • 250 грам квашеної капусти
  • 100 грам пшона
  • 1 цибуля
  • лляна олія для приправлення перед подачею
  • сіль до смаку

Приготування:

Вище в тексті зазначені інгредієнти на 5 літрів води. За бажанням можна зменшувати чи збільшувати кількість складників пропорційно кількості води.

Сушені гриби слід ретельно помити і залити водою на 3 години. Тоді перекрутити їх через м’ясорубку разом з квашеною капустою та цибулею, додати всю кількість води і варити приблизно 1,5-2 години. Вкінці добавити пшоно та варити ще приблизно 30-40 хвилин. Важливо часто помішувати, щоб пшоно не приставало до дна каструлі. Таку страву подавати на стіл необхідно гарячою, а перед подачею обов’язково приправити лляною олією.

Рецепт №2: горохова юшка з печеними “горошками”
(рецепт із села Довгий Войнилів Верхнянської громади)

Інгредієнти:

  • 2 ст. зеленого гороху
  • цибуля
  • 3 л води
  • спеції (сіль, лавровий лист)
    _________
  • 25 грам дріжджів
  • 0,5 ст. води
  • борошно (скільки забере)
  • 2-3 ложки олії

Приготування:

Перед приготуванням самої юшки варто взятися за “горошки”. Їх можна приготувати заздалегідь (навіть за кілька днів до Святвечора) і зберігати у сухому місці.

Щоб приготувати, потрібно з дріжджів зробити опару, додавши трошки цукру та води і ложку борошна. Коли опара гарно підійде, додати кілька ложок олії, воду та борошно. Замісити в міру туге тісто (як на вареники). Прикрити його рушником та дати трошки “відпочити”.

Коли тісто підійде, накатати з нього невеликих кульок (трохи менші за горіх) та викласти на пательню. Бажано, щоб на пательні тісто теж постояло кілька хвилин, після цього випікати у духовці при температурі 170-180 градусів до готовності. На виході мають бути золотисті “горошки”. Особливість цієї випічки — у твердості. Але хай вона вас не лякає: у гарячій гороховій юшці буде саме те, що треба!

Юшка. Її можна готувати і з жовтого гороху, але господиня, яка поділилась рецептом, каже, що з зеленого страва виходить смачнішою. Горох попередньо замочити, а потім залити водою і варити до повного розварювання. Час від часу помішувати. Оскільки це має бути рідка страва, то випаровувати воду сильно не потрібно. Навпаки — за потреби, можна трохи долити.

Цілою, але очищеною додати до юшки цибулю, посолити, кинути кілька горошин перцю. Коли все це звариться — перецідити так, щоб забрати перець, цибулю та окремі горошини, які могли не розваритися. Розварений горох має пройти крізь сито разом із бульйоном. Досолити за смаком, довести до кипіння і юшка готова.

Подавати її слід гарячою, а перед самою подачею до юшки в тарілку накидати твердих “горошків”. Вони частково вбиратимуть у себе запашний гороховий бульйон та ставатимуть м’якшими, зберігаючи при цьому приємне похрупування. Це дуже смачно!

Рецепт №3: грибна юшка
(рецепт із Калуша)

Інгредієнти:

  • 150-200 грам білих грибів (або ті, які у вас є)
  • цибуля
  • морквина
  • 3 л води
  • 100-200 грам локшини
  • сіль та перець до смаку

Приготування:

Заливаємо наші грибочки 3 л холодної води та даємо годинку настоятися. Після цього гриби треба відцідити, а рідину зберегти, адже згодом будемо її доводити до кипіння.

Дрібно нарізаємо моркву та цибулю. На пательню, яку зрошуємо рослинною олією, висипаємо наші овочі. Легко обсмажуємо їх та час від часу помішуємо, щоб не згоріли. Гриби подрібнюємо та додаємо до овочів і тушкуємо ще 30 хвилин. Солимо та перчимо.

Рідину, яку ми попередньо зберегли після грибів, доводимо до кипіння. До неї додаємо овочі та гриби. Зменшуємо вогонь та варимо 30 хвилин на повільному вогні.

До юшки підійде локшина, яку можна зварити у окремій каструлі. Відварюємо їх до готовності. Саму ж юшку потрібно подавати гарячою із додаванням невеликої кількості локшини. Комусь подобаєтся суто юшка, а хтось полюбляє її із макаронами.

Нагадаємо, що кутю на Калущині теж готують по-різному. З автентичними рецептами можна ознайомитися тут. Також Інформатор уже встиг поділитися з вами рецептами пісних голубців, серед яких є голубці з тертої картоплі.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

 

Нагору